400 тисячам боржників за комуналку заарештували рахунки без суду

Поділитися:

Платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот повідомила, що в Україні більше ніж 390 тисячам боржників заарештували рахунки та майно без суду.

«‎На сьогодні в Єдиному державному реєстрі боржників значиться 390 755 виконавчих проваджень, відкритих на підставі не судових рішень, а так званого виконавчого нотаріального напису», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 6 липня запрацювала система автоматичного арешту рахунків боржників у банках.

Згідно з інформацією, для того, аби заблокувати рахунки боржника та арештувати його майно кредитні організації, колектори, ломбарди та деякі банки звертаються до нотаріусів і отримують від них виконавчий документ.

«Сьогодні це питання набуває особливої ​​актуальності, оскільки з 6 липня банки почнуть автоматично блокувати рахунки клієнтів на вимогу сторонніх кредиторів», —повідомляють аналітики.

Водночас зазначається, що такі дії можна оскаржити в суді, якщо рахунки арештовані на підставі сумнівного виконавчого документа.

За словами аналітиків, юридична грамотність українських боржників зростає. Згідно з даними, у 2018 році було скасовано 2 923 арешти. У 2020 році цей показник збільшився вдвічі та становив 5 772 скасування.

Крім цього, за останній рік щодо скасування виконавчих документів було винесено 11 502 рішення.

Нагадаємо, що Держвиконавці матимуть доступ до номерів банківських рахунків всіх боржників. Йдеться про те, що вони будуть знати про залишок коштів на рахунку, що надасть певні переваги у вибудовуванні справ.

Також, Мін’юст затвердив нові правила арешту банківських рахунків.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ