Як вплине політична ситуація в Білорусі на Україну?

Поділитися:

У Білорусі вже четверту добу поспіль відбуваються акції протесту з боку громадян, які не згодні з підсумками останніх президентських виборів. Тоді першість знову здобув чинний глава країни Олександр Лукашенко, який перебуває на посаді президента вже більше двадцяти років.

У четвер, 13 серпня, в столиці Білорусі триває мирний протест: натовп людей створює цілі ланцюжки солідарності по всіх куточках держави, люди хочуть змін і готові це бажання відстоювати. Незважаючи на медіа ізоляцію, вільний ресурс засобів масової інформації, який веде свою діяльність в Telegram – “Nexta Live”, закликає громадян блокувати пересування спеціальної військової техніки, яку продовжують стягувати в Брест під егідою Лукашенко.

Звичайно ж, що такі соціальні хвилювання серед білорусів і можливі зміни в політиці держави спричинять прямий вплив на саму Україну, як на одну з найближчих сусідніх країн, а також, як на країну, яка сама зовсім нещодавно пережила власну революцію. Як саме буде вибудовуватися геополітична ситуація в поточних реаліях і чи вигідно Україні президентство «вічного» Лукашенка? Про це в четвер, 13 серпня, розповів політичний експерт Руслан Бортник в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, незважаючи на те, що протестна активність в Білорусі наразі все ще зберігається, певний переломний момент в цій ситуації вже відбувся і це схилило ситуацію в на користь поточної влади, а не на користь протестантів.

«Рівень протестів знижується. Повноцінного масового протесту, того ж «Майдану», у протестуючих в Білорусі організувати не вийшло: лідери відсутні, серйозне фінансування відсутнє, медіа підтримка відсутня, протести розрізнені, не консолідовані, вони не змогли зайняти жодну з площ серед будівель в Мінську для того, щоб можна було б закріпитися для подальшого тиску на владу. Розколу еліт також не відбулося, а зовнішній тиск на самого Лукашенка вельми обмежена. Все це, в кінцевому підсумку, призвело до того, що протести розсіюються і зараз є велика ймовірність того, що влада все-таки задушить ці хвилювання, незважаючи на те, що невдоволення серед населення швидше за все збережеться», – пояснив експерт.

При цьому для України, як для одного з головних економічних партнерів Білорусі, головне не революція всередині країни, а те, щоб вона залишалася «стабільним» партнером для подальших взаємовідносин і рішень проблем Донбасу.

«Україні потрібна стабільна Білорусь. З Лукашенком або без нього. Білорусь є одним з ключових торгівельних партнерів України та пластом для країни на ринку СНД, а також важливою політичною платформою, на якій ведуться перемовини щодо Донбасу. Тому будь-яка тривала і серйозна дестабілізація Білорусі створює для України економічні та політичні ризики», – сказав політичних експерт.

Також Руслан Бортник висловив думку, що на тлі такої ситуації найкращою політикою України по відношенню до Білорусі стане саме політика невтручання.

«Необхідно почекати і дати можливість ситуації якось логічно завершитися. Вже виходячи з підсумків цієї ситуації, потрібно приймати рішення щодо стратегії співпраці з Білоруссю та її політичним керівництвом», – сказав він.

Крім цього, експерт прокоментував геополітичну складову ситуації з боку ЄС і Кремля по відношенню до Білорусі.

«З одного боку ми бачимо, що однією з причин кризи в Білорусі, крім соціально-економічних проблем, коронавируса і втоми самих білорусів від роботи Лукашенко, є втрата підтримки з боку Російської Федерації. Тому холодні відносини між Росією і Білоруссю збережуться навіть незважаючи на ту ситуативну підтримку, яку Путін надав Лукашенко в останні дні», – вважає Руслан Бортник.

З іншого боку, той же Європейських Союз, незважаючи на погрози щодо санкцій у відповідь на придушення протестів усередині Білорусі, на ділі не буде чинити занадто жорсткого впливу на Лукашенка. Навіть в разі введення санкцій, варто очікувати, що вони будуть досить м’якими.

«Західні партнери чудово розуміють, що будь-який сильний тиск на Білорусь, ще сильніше підштовхне її до обійм Росії, чого там звичайно ж не бажають. Тому тиск буде обмежений. Ситуація навколо Білорусі звичайно ж зміниться. Гадаю, що країна з цієї кризи вийде ще більш ізольованою, проте це також може завершитися зміцненням її суверенітету», – навів свій прогноз ситуації Бортник.

Нагадаємо, що в середу, 12 серпня, під час мітингів у Білорусі силові органи держави взяли під арешт дев’ять українців. В рамках протистояння мітингувальників і поліції, останні побили українського фотокореспондента. Також під затримання потрапили українські правозахисники, проти яких влада вже порушили кримінальну справу.

На даний момент безліч правозахисних організацій України виступили на захист своїх співвітчизників і закликали владу Білорусі відпустити українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу