В Україні новий глава Центробанку

Поділитися:

У четвер, 16 липня, Верховна Рада України призначила на посаду нового глави центрабанку (НБУ) багаторічного керівника державного Укргазбанку Кирила Шевченко. Його кандидатуру в рамках сьогоднішнього голосування підтримали 332 голосами парламентаріїв. Також саме його кандидатуру на пост глави НБУ напередодні вніс сам президент України Володимир Зеленський.

Як вплине на політику банку новий очільник і чи можна буде назвати НБУ незалежним центрабнком під керівництвом Шевченко? Про це розповів банківський експерт Сергій Фурса в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Цікаво, що раніше на пост глав НБУ також претендували чинний глава Ради НБУ Богдан Данілішин, колишній представник правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, екс-чиновник Нацбанку Сергій Круглик і пара успішних західних вчених-економістів в числі яких були Сергій Гурієв, Юрій Городніченко, Андрій Кириленко. Однак президент України віддав перевагу саме Шевченко.

Як підтвердив у своєму коментарі експерт Сергій Фурса, таке рішення було звичайно ж продиктоване з боку вертикальної влади і всі кроки нового очільника будуть пов’язані і залежні від бажань самого президента та його Офісу.

«Бажання Офісу президента на даний момент залежать від бажань олігархічних групи. Сьогодні в парламенті за його призначенням стояв олігархічний консенсус. Всі політичні групи з боку олігархів проголосували», – сказав він.

Як наслідок, очевидно, що політика Національного банку кардинально зміниться, і судячи з усього, не в кращу сторону.

«Політика Національного банку зміниться, і ми побачимо вже не незалежну політику НБУ, а дешевий кредит для «своїх» через держбанки. Також ми побачимо запуск банківського верстата в тому чи іншому вигляді. Ми побачимо і те, що в майбутньому збільшить інфляцію та девальвацію», – охарактеризував майбутню політику НБУ під керівництвом Шевченко Фурса.

Спеціаліст резюмував, що на жаль, такий підсумок у цій ситуації був неминучий. Також його особиста оцінка по відношенню до Шевченко – негативна.

«Це було неминуче вже з моменту відставки Смолія. Зараз, коли вони вже прибрали Смолія, вони вирішили, що Шевченко буде кращим кандидатом на цю роль серед гірших», – сказав він.

Тим часом сам Шевченко в рамках свого вітального виступу в парламенті України пообіцяв забезпечити країні макрофінансову стабільність і продовжувати підтримувати старий курс руху НБУ, який просував його попередник Яків Смолій.

По-перше, безумовно, я підтримую політику НБУ, спрямовану на забезпечення макрофінансової стабільності банківської системи … По-друге, НБУ надалі буде продовжувати заходи щодо посилення фінансової стійкості банків. У тому числі, треба посилити роботу з часткою проблемних кредитів в банківській системі, яка сьогодні становить 48%”, – заявив чиновник в своїй прямій мові.

Раніше Фінансовий комітет Верховної Ради України також рекомендував призначити на посаду голови Національного банку України кандидатуру Кирила Шевченка.

До цього глава Національного банку України Яків Смолій подав у відставку за власним бажанням через політичний тиск. Заява на звільнення чиновник оформив від 1 липня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу