Ціна на електрику знову росте

Поділитися:

З 1 серпня в Україні зросте тариф на послуги з передачі електричної енергії та послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК “Укренерго”. Таке рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг 11 липня на своєму засіданні.

Відзначимо, що з вказаної дати тариф на послуги з передачі електричної енергії складе 240,23 грн/МВт год; а тариф на послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління складе 24,75 грн/МВт ∙ год (без урахування податку на додану вартість).

Чому зростає ціна на електроенергію і в чиїх інтересах приймаються подібні рішення. Про це розповів економічний експерт Борис Кушнірук у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, така ситуація є прямим наслідком того хаосу, який учинила чинна влада своїми рішеннями.

«Ми все ще не закінчили реформу енергетичного ринку для того, щоб не підвищувати ціни для населення. Також у нас в минулому році намагалися покласти нові зобов’язання щодо НАЕК «Енергоатома», який хотіли зобов’язати продавати більше електроенергії за фіксованою вартістю «Гарантованому покупцеві». Крім цього, в минулому році в інтересах Коломойського країна стала купувати російське вугілля та електроенергію. І як результат, все це призвело до того дисбалансу, який ми бачимо зараз», – зазначив експерт.

При цьому тут також варто врахувати, що в минулому році уряд в тричі знизив тариф на диспетчеризацію електроенергії для промислового сектора України.

«Тобто вони спочатку підняли тарифи, в інтересах Коломойського. Але сам він за фактом навіть не платив ці гроші. Тому що за рішенням суду, зміг уникнути цих тарифів для своїх компаній, які зараз є найбільшими споживачами електроенергії. Вони зовсім не платили. Потім, в його ж інтересах, ці ціни знизили в три рази, апелюючи тим, що це призведе до зниження тарифу для виробників», – зазначив Кушнірук.

Але, як правильно зауважив експерт, ті проблеми, які призвели до поточної ситуації, нікуди не зникли. І зараз країна зіткнулася з ситуацією, коли ми маємо величезні борги перед зеленою енергетикою і вугільними компаніями, які посилилися ще більше через поточну кризу.

Також Борис Кушнірук прокоментував, як такі зміни позначаться на самій промисловості та її споживачах.

«Рішення, яке затвердили в НКРЕКП не є спробою вирішити ті проблеми, які привели до такого підсумку і які сам уряд успішно організував. Адже зараз вони підвищують тариф на тлі, і без того плачевної ситуації, що спострерігається на українському енергетичному ринку. А для будь-якого промислового сектору – це ще один плюс до додаткових витрат. Щодо Коломойського то він, напевно, знову буде маніпулювати судами і в кінцевому підсумку доб’ється того, щоб не платити за електрику за новим тарифом. За це будуть платити інші», – заявив він.

В цілому, експерт резюмував, що простих рішень для вирішення поточної проблеми – немає. А те, що зараз стверджує НКРЕКП – і є спробою вийти з ситуації на рівні найпростіших механізмів.

«Для цього якраз таки потрібно приймати рішення по завершенню реформи енергетичного ринку, змінити ціни для споживачів до вартості, яка більше б відповідала поточним реаліям, ввести РАБ тарифи для обленерго, вирішити проблеми на Донбасі по відношенню до виробництва електроенергії, яка транспортується на окуповані території, врегулювати ситуацію щодо закриття збиткових підприємств, серед яких є і державні шахти. В цілому, потрібно виправити інші важливі моменти, без яких ніякі прості рішення з боку уряду – не спрацюють», – вказав він.

Відзначимо, що раніше в колі перемовних процесів обговорювалося підвищення тарифу відразу в два рази, проте чиновники вчасно відмовилися від цієї ідеї.

Повідомлялося, що до підсумкового рішення в регуляторі прийшли для того, щоб допомогти компанії НЕК «Укренерго» знизити боргове навантаження перед державним підприємством «Гарантований покупець».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу