Що дешевшає в Україні?

Поділитися:

У 2020 році, з травня по червень в Україні знизилися ціни на свинину, знежирене молоко і пиво. При цьому підвищилися ціни на яловичину, курятину, яблучний сік. Вартість ковбаси, сметани і хліба залишилися на незмінному рівні.

Чим же обумовлені коливання цінової політики? На що ще варто очікувати зниження ціни? І головне, пам’ятаючи весняний ажіотаж в продуктових магазинах, ніж коштує закуповуватися вже зараз? На всі ці питання відповів у коментарі для Першого Ділового телеканалу економічний експерт Олександр Охріменко.

На думку фахівця, здешевлення окремих видів продуктів обумовлюється сезонним фактором.

«Влітку ціна знижується бо жарко. Попит падає і це відбивається на ціні. У той же час змінюється структура споживання і окремі види продуктів зростають. Сьогодні попит на м’ясо яловичини та птиці ростуть. За молочку інша проблема – збут. Багато молока, але нікому продати », – говорить він.

Також експерт припустив, що далі будуть падати розцінки на овочі та фрукти. Стандартна ситуація, коли спочатку сезону ціни вводять в шок, а потім вони падають.

«Ціни на овочі та фрукти впадуть, але не завтра. Це закономірність », – уточнив він.

Варто згадати ситуацію, коли навесні в магазинах ми бачили величезні натовпи людей, які скуповувалися туалетним папером, гречкою та іншими видами продуктів, які довго зберігаються. Зараз знову з’являється ця тенденція, народ купує тушонку, сипучі та інші види продуктів. Невже варто готується до гіршого, піддатися впливу суспільства і бігти до супермаркету за провізією?

«Сьогодні немає сенсу робити такі закупівлі. Інша справа, якщо ви робите консервацію. Тоді так, потрібно зробити великі закупівлі продуктів. А купити м’ясо, щоб воно підлягало – ні, не потрібно. А то що ми бачили навесні – це карантин людей налякав, у людей істерика, що не з дому виходити і треба скупитися про запас. Зараз такого немає », – підсумував економічний експерт Олександр Охріменко.

Нещодавно ми писали матеріал про те, що від початку поточного літнього сезону український ринок продукції відзначився сильними ціновими коливаннями. Це сталося через різке введення карантину, а також несприятливих погодних умов для вдалого врожаю.

Також варто зазначити, що в результаті введення спецмита на дизпаливо і підняття акцизів на скраплений газ подорожчає не тільки паливо на заправках, а й проїзд, продукти, одяг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу