Що дасть Україні адміністративна хитрість з переділом районів?

Поділитися:

Україна вирішили повністю перекроїти. У Міністерстві розвитку громад і територій підготували проект нарізки областей країни, включаючи Кримський півострів і непідконтрольні території Луганської та Донецької областей, на нові більш великі райони.

Сьогодні на карті ми бачимо 490 районів, незабаром їх може стане в три рази менше. У Кабміні вважають, що існуючі кількість районів – це відгомін СРСР. Такий стан справ ніяк не відповідає сучасним нормам адміністративно-територіального поділу на субрегіональному рівні.

Як зазначив в коментарі для Першого Ділового телеканалу економічний експерт Олександр Охріменко, це правильне рішення, зробити такий розподіл.

«У нас з часів радянської влади залишилося дуже багато районів. І вже давно назріла необхідність їх укрупнити. По-перше, зменшується кількість державних чиновників, а найголовніше, ми намагаємося зробити щось на зразок Європи », – говорить експерт.

«Школи, лікарні, господарські питання вирішуватимуть Об’єднані територіальні громади. А районам залишиться частина функцій, якими може займатися тільки район. А взагалі це давно треба було зробити. Це хороша ідея », – уточнив Охрименко.

Також фахівець вважає, що такий стан вплине на місцеві бюджети. Тобто менше районів – менше чиновників. Відповідно місцеві бюджети будуть менше витрачати грошей на їх утримання ».

Однак залишається проблема – звільнені працівники районних адміністрацій. На це експерт впевнено говорить, що в країні є Трудовий кодекс, працівників попереджають за два місяці до звільнення, потім вони йдуть на Біржу праці. Потім їм протягом двох місяців платять колишню зарплату.

«Якщо їм не знайдуть відповідну роботу, то їм повинні надати роботу, виходячи з їх кваліфікації. Якщо не отримають роботу, то потім протягом ще чотирьох місяців вони будуть отримувати зарплату », – говорить він.

Що стосується місцевих жителів і їх невдоволення з цього питання, економічний експерт вважає, що невдоволення визначається їхньою необізнаністю в цьому питанні. Також тут грають роль місцеві чиновники.

«Люди не розуміють, що відбувається. Наближаються місцеві вибори і людей свідомо обманюють чиновники, щоб переобиратися на другий термін, хто в мери, хто в Обласна раду », – підсумував економічний експерт Александ Охрименко.

Нещодавно ми писали, що після зменшення кількості районів по Україні з 490 до 136 експерти прогнозують, що на вторинному ринку ціни на нерухомість можуть вирости, а на первинному ринку адміністративний поділ не грає пріоритетну роль в ціноутворенні.

Також ми повідомляли, що у Верховній Раді вважають, що укрупнення районів треба було зробити 5 років тому, а може ще раніше. Тому що сьогодні сотні тисяч чиновників районного рівня, часто дублюючи функції і повноваження один одного, проїдають кошти платників податків. Кошти мають працювати на платників податків – на населення, на людей

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу