Нагорний Карабах знову у вогні через 30 років

Поділитися:

Після ескалації конфлікту в Нагорному Карабасі між Вірменією і Азербайджаном, тисячі людей вийшли на мітинг в Баку з вимогою термінової мобілізації та на підтримку своєї армії.
Офіційні Баку і Єреван вже встигли обмінятися погрозами на адресу один одного – так Азербайджан заявив про готовність своє армії завдати ракетного удару по атомній електростанції в Вірменії, що налякало весь світ.

12 липня Вірменія і Азербайджан, що знаходяться в стані замороженого конфлікту ось вже 30 років через спірну територію Нагорного Карабаху обмінялися звинуваченнями в порушенні перемир’я на ділянці спільного кордону, що знаходиться на півночі Нагорного Карабаху.

За версією Азербайджану, збройні сили Вірменії відкрили артилерійський вогонь по азербайджанським позиціях. У Міноборони Вірменії заявили, що 12 липня днем ​​азербайджанські військові зробили спробу порушення кордону і захоплення опорного пункту під прикриттям артилерійського вогню. Сторони звинуватили один одного в спробі загострення ситуації.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на засіданні уряду 13 липня назвав подію “провокацією” і заявив, що вона “не залишиться без відповіді”. У свою чергу президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив в той же день, що почалася вдень раніше перестрілка на кордоні – “чергова провокація вірменської сторони” і відповідальність за неї несе військово-політичне керівництво Вірменії.

За офіційними даними під час обстрілу з обох сторін вже загинуло 16 осіб. в тому числі генерал-майора Полад Хашимов і полковник Ільгар Мірзеев з боку Азербайджану.

В ЄС стурбовані таким загостренням. Спецпредставник ЄС на Південному Кавказі Тойво Клаар закликав обидві сторони проявити стриманість і вийти на діалог із застосуванням співголів Мінської групи ОБСЄ. Оскільки такого значного загострення в Нагорному Карабасі не було з 1994 року.

Ситуація погіршується ще й близькістю регіону до сусідів – Туреччини і Росії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що рішуче засуджує озброєну агресію проти Азербайджану, а Міністерство оборони Туреччини висловило готовність надати Азербайджану військову допомогу. У той же час, директор Інституту країн СНҐ, депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін заявив, що якщо Азербайджан нападе на Вірменію, то згідно з договором колективної безпеки – вони допоможуть Вірменії. Зараз у вірменському місті Гюмрі варто 102-я армія РФ.

У МЗС України висловили глибоку стурбованість з цього приводу і заявили про свою підтримку територіальної цілісності Азербайджану. А саме – що провокація збройних сил Вірменії ставить під сумнів мирні переговори.

Це призвело до невдоволення в Вірменії. Українського посла викликали в МЗС в Єревані, а молодіжне крило найстарішої вірменської партії «Дашнакцутюн» влаштувало протести під українським посольством. Територію посольства і український прапор облили борщем з криками «Україна, не провокуй».

Нагорний Карабах регіон в Закавказзі, в східній частині Вірменського нагір’я. Велика його частина контролюється невизнаною Нагорно-Карабахської Республікою. Карабах став ареною боротьби Азербайджану і Вірменії в ході Вірмено-азербайджанської війни 1918-1920 років.

Конфлікт отримав продовження в 1987 – 1988 році, на тлі підняття національних рухів в обох країнах. У 1991 – 1994 році конфлікт перейшов у військову фазу за контроль обох країн над Нагорним Карабахом. 5 травня 1994 року по Бішкекських протоколу обидві країни погодилися на перемир’я і створення самопроголошеної Нагорно-Карабахської Республіки.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ