Між США і Китаєм розпочалася «холодна війна»: країни відкликають послів

Поділитися:

Відносини між Сполученими Штатами Америки та Китаєм продовжують загострюватися. У вівторок, 21 липня, американська адміністрація зажадала від Китаю закритя дипломатичної місії в місті Х’юстоні. Після чого, за даними джерел Reuters, в Пекіні пригрозили США закриттям американського консульства в Ухані. Сам глава США Дональд Трамп попередив, що слідом за консульством КНР в Х’юстоні можуть бути закриті і інші китайські дипмісії.

Як холодна війна двох держав вплине на майбутні американські вибори президента? І чим загрожує загострення відносин між країнами безпосередньо Україні? Про це в четвер, 23 липня, розповів виконавчий директор Центру досліджень міжнародних відносин Микола Капітоненко в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

На думку експерта, з кожним днем ​​протиріччя між США та Китаєм стають все більш гострими.

«Це почалося не сьогодні і не вчора. У стратегії американської національної безпеки Китай визначили в якості однієї з провідних загроз для Сполучених Штатів Америки, тому останні кілька років американська зовнішня політика і дипломатія будуються таким чином, щоб мінімізувати всі загрози з боку Китаю. Відповідно, сам Китай дзеркально займається тими ж речами і ворожість однієї країни породжує взаємну ворожість іншої країни», – розповів фахівець.

При цьому директор Центру досліджень міжнародних відносин підкреслив, що оскільки основна боротьба між країнами розгортається саме в економічній та торгівельній сферах, то відносини між країнами звичайно ж прямо впливають на всю глобальну економіку світу. Адже саме американська і китайська економіки є одними з найбільших сучасних систем.

Цікаво, що напруга між країнами спостерігається і у сферах безпеки, а також політики, проте в дещо менших масштабах. Країни просто поступово створюють свої коаліції з союзниками і на підставі цього формують власну політику і супутні довгострокові процеси.

У цьому контексті такі епізоди, як закриття консульств, на зовнішньополітичній арені відносин двох держав відіграють не найголовнішу роль. Це можна розцінювати, як звичайний піар двох країн-лідерів.

«Від таких гучних заяв звичайно ж нікуди не дітися і не сховатися, проте, як раз-таки ці випадки, не несуть ніякого визначального характеру в ситуації. Ніяких глобальних наслідків очікувати не варто. Просто з закриттям консульств клімат відносин двох країн стане трохи гіршим», – стверджує Микола Капітоненко.

Тут також варто врахувати, що незважаючи на прийдешні вибори нового глави США, які мають відбутися вже восени поточного року, американські виборці не надто сильно цікавляться подіями у зовнішній політиці, тому глобального впливу на їхні голоси поточні взаємини з Китаєм – не спричинять.

«Як правило, будь-які теми зовнішньої політики відіграють другорядну роль в передвиборчих компаніях. Це показово було видно у 2014 році, коли США були втягнуті в дійсно гучний скандал через війну в Іраку. На минулих виборах цей скандал став однією з центральних тем, але навіть в цьому випадку питання зовнішньої політики не виявився вирішальним. Можливо, що взаємини країн будуть мати якийсь непрямий вплив в разі гучних піар-компаній з боку ЗМІ, але в цілому, погляди Трампа і Байдена на американську політику по відношенню до Китаю багато в чому збігаються», – вказав фахівець.

Також Микола Капітоненко зробив прогноз щодо дій України в разі, якщо відносини між країнами й надалі погіршаться до ще більш негативного рівню. Адже на даний момент для України Китай виступає одним з найбільших торгових партнерів, на відміну від США. Але з іншого боку, саме Америка є одним з ключових союзників України в сфері безпеки.

«Ситуація для нас буде складною. І тут вже мова навіть не про економічні наслідки, адже по суті і США, і Китаю вигідно торгувати з Україною. А ось в політичному плані Україні буде непросто. Зараз Китай посилено продовжує збільшувати власну присутність в Східній Європі, завдяки своїй ініціативі формату «16 + 1», а також в контексті так званої ініціативи «Один пояс, один шлях». У них Європа і ті держави, які зможуть стати майданчиками для китайських товарів, грають вельми важливу роль», – резюмував фахівець.

Іншими словами, поки що дії США і Китаю – це не більше, ніж черговий раунд зовнішньополітичного суперництва між країнами. Надалі час покаже, чи будуть відносини погіршуватися і чи зможе Україна в цій ситуації знайти для себе “золотий баланс” між тісними стосунками зі Штатами і перспективними відносинами з Китаєм.

Нагадаємо, що Китай і Сполучені Штати Америки домовилися працювати над створенням сприятливих умов для здійснення досягнутого в січні 2020 року першого етапу торгівельної угоди.

Також країни ведуть спільну боротьбу з пандемією коронавірусу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу