Чому споживачі електрики повинні страждати через зношеність мереж?

Поділитися:

У Києві ввечері 27 липня половина столиці залишилися без світла через аварійного відключення в мережі. Світла не стало в Солом’янському, Голосіївському та Печерському районах Києва. Про це йдеться в повідомленні компанії.

“Шановні клієнти, які проживають в Солом’янському, Голосіївському та Печерському районах, відсутність електропостачання в даних адміністративних районах пов’язано з аварійним відключенням в мережі”, – сказано в ньому.

Згідно з інформацією Київської міської державної адміністрації (КМДА), пошкодження обладнання сталося на Київській теплоелектроцентралі № 5, розташованої на вулиці Промисловій.

Безумовно, в нашій країні багато зношене. Те ж саме можна сказати і про електромережі. Середній час експлуатації розподільних електромереж в Україні перевищує 40 років. Інфраструктура дуже сильно зношена. Все це вимагає періодичного ремонту, оновлення та модернізації, відновлення після негоди. А тим часом навантаження на електромережі продовжує зростати.

Споживачі оплачують комунальні послуги, в рахунку яких, імовірно вкладений тариф на модернізацію електромереж. Однак, навіть з урахуванням десятикратного підвищення тарифів для споживача, у країни все одно не вистачить грошей для потрібної модернізації власної енергетичної інфраструктури.

Для Першого Ділового телеканалу ситуацію прокоментував заступник директора науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев.

На думку фахівця, зараз складно судити про те, що сталося вчора в столиці. Потрібно створювати комісію, яка і встановить причину неполадок.

«Зазвичай, якщо відбуваються такі аварійні відключення, і вони призводять до серйозних наслідків, тоді організовується спеціальна комісія, яка і з’ясовує, з якої причини все це сталося. Мене це відключення не здивувало, так як всі знають про незадовільний стан нашої енергетичної інфраструктури. Навіть самі енергетики кажуть, що система і обладнання вже давно виробили свій ресурс. В офіційних джерелах сказано, що обладнання зношене на 70-80%. Але коштів, які знаходяться в розпорядженні компанії, що займаються розподілом енергії, недостатньо для того, щоб провести швидку модернізацію », – каже фахівець.

Також експерт вважає, що в Україні, крім електромереж, все зношене. Так як за великим рахунком, за останні 30 років будь-яких великих інфраструктурних проектів в Україні реалізовано не було. Зате олігархи, які прийшли до влади на вже готове обладнання та електромережі, не вклали в модернізацію ніяких коштів.

Як наслідок – маємо повністю зношену інфраструктуру і окремий список людей, які потрапляють в рейтинги “Форбс”. Рябцев відзначає, що споживачі просто не можуть взяти на себе всі витрати – і за електрику, і за модернізацію.

«Навіть якщо електроенергія подорожчає в 10 разів – цього не вистачить, щоб забезпечити швидке оновлення мереж, тому що енергетика дуже інерційна область і всі зміни, які можуть в ній статися, вони вимагають часу, ресурсів, коштів, обладнання, знань і людей. А цього всього у нас немає. До того ж таке подорожчання загрожує соціальними бунтами », – уточнив фахівець.

В кінці розмови Геннадій Рябцев підсумував, що ми всі живемо на уламках радянського минулого, створеного ще в роки інфраструктурного потенціалу. І завдяки тому, що радянськими інженерами в мережі був закладений високий коефіцієнт надійності, міцності і довговічності, то фактично ми до сих пір користуємося радянським минулим. На це ж колись і робили ставку олігархи, але час йде і ніщо не вічне – навіть старі радянські споруди.

Раніше, ми писали, що з 1 серпня в Україні зросте тариф на послуги з передачі електричної енергії та послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК «Укренерго». Таке рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг 11 липня на своєму засіданні.

Також, з 1 серпня поточного року тариф на електроенергію зросте відразу на 54,6%. Про це свідчить відповідне рішення з боку Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу