Чи повстане Хабаровськ проти Москви?

Поділитися:

Хабаровчани написали сотні гнівних коментарів у Instagram т.в.о. губернатора регіону Михайлу Дегтярьова після того, як напередодні його призначив на посаду президент РФ Володимир Путін.
«Мішаня! Не здумай сюди приїжджати! Сиди там, де сидиш! Руки геть від Хабаровська / Вам в Хабаровському краї не раді. Краще подайте відразу у відставку / Я, ти, він, вона – за Фургала вся країна / Ви не потрібні Хабаровському краю! » – пишуть користувачі.
Тим часом Дегтярьов вже прилетів до Хабаровська.

Попередній губернатор Хабаровського краю Сергій Фургала був затриманий вранці 9 липня біля свого будинку. Він звинувачується в організації вбивств бізнесменів і замаху на вбивство, які були здійснені в 2004-2005 роках. У кримінальній справі затримано ще чотири людини, які, як вважає слідство, складалися з Фургалом в одній ОЗУ. Губернатор не визнав провину. В його підтримку в Хабаровську десять днів поспіль проходили мітинги.

Спеціально для Першого ділового телеканалу з ситуацією на Далекому Сході розбирався директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Ще на губернаторських виборах Хабаровськ демонстрував велику протестність в голосуванні. В той момент Фургала не уявляв правлячу партію, а представляв ЛДПР. Уже тоді протестні настрої починали зароджуватися в регіоні. А після виборів, за наказом Путіна було проведено затримання Фургала, що ще більше вплинуло на обурення місцевих жителів Хабаровського краю “- зазначає фахівець.

За словами Бортника, на Далекому Сході за результатами опитувань місцевого населення, підтримують правлячу партію тільки 8-12% виборців. Таким чином, Фургала став втіленням протесту проти Путіна, Москви і “Єдиної Росії”.

Звичайно, опозиційні політичні групи намагаються якомога сильніше” розгойдати “протестуючих жителів Хабаровського краю. Тому, я вважаю, що частково, але акції протесту можна назвати заздалегідь організованими, однак, проплаченими – навряд чи” – заявляє експерт.

Руслан Бортник вважає, що якщо російська влада не дасть чітких відповідей у ​​справі Фургала і продовжить “загвинчувати гайки” в Хабаровську, в такому випадку протести можуть розростися на набагато більшій території країни.

Призначення ТВО Губернатора Хабаровського краю з числа однопартійців Фургала – це не що інше, як домовленість Путіна і Жириновського. Швидше за все, предметом договору стало те, що ЛДПР припинить протести на Далекому Сході, і продовжить контролювати цей регіон.

Я думаю, що лідери ЛДПР на місцях будуть системно працювати зі ЗМІ, придушувати інформаційно і економічно призвідників протестів в Хабаровську “- стверджує фахівець.

За словами Бортника, ситуація в Хабаровську ніяким чином не відіб’ється на Україні. Хоча, дестабілізація Росії в будь-якому випадку відбудеться.

Я не прихильник того, що дестабілізація Росії йде на руку Україні. Дестабілізація сусіда, у якого другий ядерний потенціал у світі несе перш за все загрозу Україні. Однак, потенційно ця ситуація може завдати шкоди по переговорам Росії з Україною, насамперед Донбасом, і це можна спробувати використовувати. це пов’язано з ризиками того, що Росія буде вести себе більш різко і на міжнародній арені “- резюмував експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ