Бути чи «Північному потоку-2»?

Поділитися:

24 країни Євросоюзу підписали ноту протесту проти втручання США в будівництво газопроводу «Північний потік-2». У європейських дипломатичних колах ввечері в четвер, 13 серпня, підтвердили, що демарш, який містить звинувачення в порушенні міжнародного права, спрямований МЗС США ще в середу.
Незважаючи на те, що далеко не всі члени ЄС беруть участь в будівництві газопроводу або підтримують його, в організації вдалося виробити практично єдину позицію. Тільки три країни відмовилися підтримати ноту протесту – інформації про те, які саме, поки немає.

Для довідки: «Північний потік-2», або як його ще називають Nord Stream 2 – споруджуваний магістральний газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 кілометри. Являє собою розширення газопроводу «Північний потік». Трубопровід проходить через виняткові економічні зони і територіальні води п’яти країн: Німеччини, Данії, Росії, Фінляндії та Швеції. Протяжність трубопроводу для російської ділянки становить 118 км, для фінської 374 км, для шведської 510 км, для датської 147 км, а для німецької ділянки 85 кілометрів.

Так добудують “Північний потік-2”, чи ні? Чому США виступають проти проекту? Що це принесе Україні? А може наша країна, навпаки, зацікавлена, в реалізації проекту? На всі ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів політолог Микола Спиридонов.

За його словами, США проти “Північного потоку-2”, так як, він в своєму роді зміцнює Росію, тому що всі ці потоки почали проводити після газових війн з Україною, коли у нас були розбіжності ще в 2005-2007 роках . Після цього РФ стала підстраховуватися.

“Однак тут задіяна Німеччина та інші країни. Зміцнення Росії для Сполучених Штатів Америки не вигідне з геополітичної точки зору. Відповідно до недавньої доктрини Національної безпеки США, головною загрозою національній безпеці країни є Китай, а на другому місці Росія. І оскільки в США думають, що Росія представляє національну безпеку країні, то їм зміцнення РФ не вигідне “, – говорить Спиридонов.

Також фахівець каже, що Україну і США можна назвати союзниками, тому що, коли буде добудований “Північний потік-2” і введений в експлуатацію, то газотранспортна система, яка побудована в Україні стане не “металобрухтом”, як кажуть інші експерти, то у всякому разі вона буде набагато менше перекачувати транзитного газу, а відповідно, український бюджет значно “схудне”. Але Росія і Німеччина все-одно просувають цей проект, незважаючи на те, що США і інші країни виступають проти цього.

“Це удар по українській економіці. Інше питання полягає в тому, коли нам постійно говорять: “Який може бути транзит газу, якщо ми воюємо постійно?” Але це більш політичний аспект. А з точки зору економічних інтересів… Якщо є різні альтернативні способи доставки газу в Європу, то ГТС, яка була побудована ще в СРСР, і якою користується Україна, втрачає свое значення. Це екстремальний сценарій, але він теж проглядається “, – стверджує політичний аналітик.

Також Спиридонов прокоментував ситуацію з економікою Європейського союзу.

“ЄС буде більш гарантовано отримувати свій газ від Росії. Коли були газові війни в нульових роках, то бували випадки, коли Європа мерзла і газ не доходив… Россія намагалася Україні приписати якісь борги, Україна говорила, що брала газ, який нам належить “, – говорить він.

“Якщо Північний потік-2” буде, то виходить, що з’являться альтернативні газопроводи, то для Європи це більший баланс “, – уточнив політолог.

По ходу розмови Микола Спиридонов сказав, що схоже на те, що рано чи пізно проект все-таки введуть в експлуатацію, так він вже практично добудований і всі дозволи отримані.

Нещодавно ми повідомляли, що Європейський Союз категорично не згоден з економічним тиском з боку Сполучених Штатів Америки щодо завершення будівництва російського стратегічного проекту «Північний потік-2“. З таким зверненням країни ЄС звернулися безпосередньо до Державного департаменту Америки.

Також ми повідомляли, що представники Сполучених Штатів Америки провели переговори з європейськими підрядниками з питання газопроводу «Північний потік-2» і вказали на серйозні наслідки від реалізації проекту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу