Бебі-бокси більше не закуповують

Поділитися:

Антимонопольний комітет прийняв рішення про припинення процедури із закупівлі бебі-боксів через скарги учасників тендера. Міністерство соціальної політики підготувало проект урядового рішення, яким у 2020 році так звані бебі-бокси будуть замінені одноразовою грошовою компенсацією в розмірі вартості боксу.

Однак чи є реальний плюс для новоспечених матусь в новій системі? Адже незважаючи на регулярні скарги щодо місткості і якості бебі-боксів, ця допомога надавалася регулярно і грала роль так званого запасного варіанту для тих матусь, які з тих чи інших причин не змогли підготуватися до народження малюка.

Про це розповіла політичний експерт Світлана Кушнір в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Важливо сказати, що видавати бебі-бокси в Україні почали ще з вересня 2018 року в рамках програми уряду колишнього прем’єр-міністра країни Володимира Гройсмана.

Тоді на один пакет малюка держава виділяла більше 3 тисяч гривень. У нього входили коробка з матрацом, яка могла бути першою дитячим ліжком. А також підгузки, одяг, вологі серветки, пелюшки, шампунь, крем, термометри, брязкальце, ковдра та інші речі. З 2019 року суму набору збільшили – до трьох тисяч вісімсот гривень. І пізніше розширили в районі п’яти тисяч гривень.

Як прокоментувала фахівець, в країні немає реальних випадків коли та чи інша матуся відмовилася би від бебі-боксу і це, незважаючи на те, що деякі з них скаржилися на їх якість.

Наприклад, багато хто публічно висловлювали свою думку в соціальній мережі Facebook.

«Я розумію, що бебі-бокс безкоштовний і дарованому коневі в зуби не заглядають, АЛЕ !!! Кнопки на одязі можна ж було якісні набити !!! Мало того, що одяг розміру не відповідає, та ще й одноразовий! Тому, щоб ті кнопки розкрити, треба докласти хороших зусиль і ще не факт, що кнопка на запчастини не розпадеться!», – написала користувач Halya Artysh про свій бебі-бокс.

«Замість одноразових підгузників можна покласти хоча б кілька багаторазових! А одяг … У мене двічі був казус: на старшого все було велике, а не молодшого – мале», – також ділиться своїми враженнями від допомоги Lesia Zuzuk.

Проте, як заявила експерт, попит на такого виду допомогу завжди був. Більш того, така допомога була маркером того, що держава пам’ятає і піклується про українців.

«Якщо раніше бебі-бокс коштував п’ять тисяч умовних гривень, то зараз частина суми просто знімається. Також ці бебі-бокси служили певним маркером уваги держави до батьків, які народжують нових членів суспільства. Це був знак уваги і певний зв’язок держави з громадянами. Хоча тоді багато хто теж говорив, що бебі-бокси це одна з технологій передвиборчої компанії Гройсмана, коли він зайшов зі своєю європейською стратегією в парламент», – розповіла фахівець.

Як зазначила Світлана Кушнір, поточна потреба Мінісоцполітікі в заміні таких боксів на грошову компенсацію, обумовлена ​​рішенням уряду про скорочення обсягів допомоги породіллям.

«Міністерство соціальної політики зараз змушене шукати, де і з ким зі своїх підопічних можна урізати допомогу або якимось чином мінімізувати витрати уряду і профільного міністерства. Так сталося через поточної економічної ситуації», – заявила фахівець.

При цьому важливо відзначити, що бебі-бокси з боку держави не тільки були прийнятим бонусом для народила матусі, але служили реальним запасних варіантом для тих мам, які з тих чи інших причин не змогли підготуватися до народження малюка.

«У жінки можуть бути складні пологи або якісь життєві ситуації, коли поруч у неї немає близьких для того, щоб купити потрібне. У цей момент видача бебі-боксу знімала ряд певних проблем», – зазначила Кушнір.

Також тут важливо те, що бебі-бокс – це допомога для мами «тут і зараз». Адже ті гроші, які будуть служити еквівалентом заміни бебі-боксу, потрібно ще не тільки отримати, але і попередньо оформити.

В цілому, експерт резюмувала, що 2020 рік буде вельми складним періодом для отримання соціальної допомоги не тільки по відношенню до породіль, а й для будь-яких інших соціальних виплат.

«На сьогоднішній день в бюджеті сформувалася дірка майже в 300 мільярдів гривень. Це ті недоотримані кошти, які могли б бути перерозподілені одержувачам тих же соціальних пільг або виплат в Україні. Як з цим буде справлятися уряд – велике питання. Поки що у нього виходить без збоїв закривати виплати по тим же пенсіям і частково в Україні немає збоїв в питаннях по виплатам соціальної допомоги. Але буквально з початку цього липня в Мінсоцполітики стали проводити жорстку верифікацію для малозабезпечених сімей з дітьми. І величезній кількості одержувачів було відмовлено в соціальних виплатах у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати в Україні», – резюмувала експерт.

Іншими словами, зараз ті українці, у яких зарплата стала перевищувати мінімальний дохід на пару десятків гривень, можуть зіткнутися з проблемою при отриманні допомоги з боку профільного міністерства.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики просить у Кабміну дозволу придбати «бебі-бокси» на 1,23 млрд грн. без конкурентних торгів. Мовляв, тендер був спеціально затягнутий централізованою організацією «Профессіональні закупівлі». Хоча є докази, що Мінсоцполітики саме ж затягнуло початок процедури.

Перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик 29 травня подав у Кабмін проект постанови, згідно з яким міністерство висловило бажання самостійно провести неконкурентну процедуру закупівлі.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ