«Жалюгідний стан українського правосуддя – наслідок роботи Вищої ради правосуддя» – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи. 16 вересня в Офісі президента України відбулася робоча зустріч за участю голови Ради суддів, Верховного суду, представників парламенту, а також послів «Великої сімки».

Раніше на своєму засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників в Етичний рада, який повинен перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

Суб’єктом подання є, серед іншого, Рада суддів України, яка повинна делегувати трьох представників в Етичну раду, однак на засіданні Рада суддів не змогла делегувати своїх представників в Етичну раду, що викликає занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку очищення судової системи.

«Я не допущу блокування головної реформи країни, яку обіцяв українцям і яку ініціював. Кожна незаконна дія, спрямована на блокування судової реформи, отримає негайну оцінку і відсіч. Я не дозволю суддям, які перешкоджають реформі і очищенню судової системи, позбавити українців права на справедливість. А судді, які хочуть працювати в прозорій системі, повинні мати повну підтримку», – зазначив Зеленський.

Зеленський також подякував міжнародним організаціям, які минулого тижня делегували експертів конкурсної комісії, що обиратиме членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Етичної ради.

Це обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з експертом Центру протидії корупції Галиною Чижик.

«Фактично, Рада суддів у понеділок, 13 вересня, скористалася своїм єдиним повноваженням – заблокувати судову реформу. Про що йдеться? Про те, що у нас в Україні є наймогутніший орган – це Вища рада правосуддя. Вона вирішує, кого призначати, кого звільняти. І, фактично, той плачевний стан судової системи – відсутність справедливості – це наслідок роботи Вищої ради правосуддя. Чому? Тому що там сидять недоброчесні люди, які призначають на посади у судах недоброчесних суддів», – зазначила експерт.

Вона зауважила, що, щоб вирішити цю проблему закон передбачив створення Етичної ради правосуддя.

«Із залученням міжнародних експертів, із гарантуванням їхнього важливого голосу у цьому процесі, які мають оцінити недоброчесність кандидатів до Вищої ради правосуддя та чинних членів Вищої ради правосуддя. Тобто, мета судової реформи полягає в тому, аби забезпечити доброчесність тих людей, які призначають та звільняють суддів», – зазначила експерт Центру протидії корупції Галина Чижик.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу