«Застава у мільярд гривень для Порошенка болючіша за арешт» – експерт

Поділитися:

П’ятий президент України Петро Порошенко разом із Віктором Медведчуком, Сергієм Кузярою та Володимиром Демчишиним за попередньою змовою забезпечили купівлю вугілля у підприємств, підконтрольних терористичним організаціям ЛДНР за державні кошти. З держбюджету мало бути сплачено понад 3 млрд гривень. Про це на брифінгу заявила представник Держбюро розслідувань Тетяна Сап’ян, викладаючи фабулу розслідування,

Згідно з розслідуванням ДБР, всього протягом 2015 року за постачання вугілля із захоплених територій ЛНР та ДНР перераховано з України не менше 205,391 млн грн, не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі. Згідно з підписаними угодами, з бюджету мало бути сплачено понад 3 млрд 168 млн грн.

Зазначається, що ініційовані Порошенком дії у 2014 році стали основною причиною односторонньої відмови компанії Steel Mont trading ltd від постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки.

Після цього Центренерго опинилося в штучно створених умовах, за яких мала можливість імпортувати вугілля лише з РФ. Своєю чергою, РФ заблокувала постачання вугілля з території РФ, залишивши можливість постачання вугілля виключно з території України, що тимчасово контролюється терористичними організаціями.

Тим часом з листопада 2014 року та по січень 2015 року Віктор Медведчук розпочав роботу з організації постачання вугілля у підприємств, майно яких перебувало під контролем терористичних організацій ЛНР та ДНР.

Згідно з розслідуванням, главарі терористів визначили для співпраці ДП «Шахта імені Кисельова» та ДП «Луганськвугілля».

Як зазначили у ДБР, Віктор Медведчук та Петро Порошенко чинили адміністративний тиск на працівників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НБУ та Центренерго зі сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій ЛНР та ДНР та укладання прямих договорів купівлі-продажу вугілля з підконтрольним терористам територій.

Подробиці теми розповів кризовий менеджер Руслан Рігованов в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Це був день Петра Олексійовича – його особистий вихід та бенефіс. Я думаю, що він мав би ще заплатити гроші українській владі за те, що йому дозволили зробити таку велику рекламу про себе на всю країну. Він, напевно, лише за цей день на 5-6% підняв свій рейтинг перед наступними виборами. Якби він зміг би піти до кінця і погодився сісти, то рейтинг був би ще вищим. Але вже на таке Порошенко, звісно ж, ніколи не піде. Раніше він боявся їхати в Європу і просити про допомогу, але щойно отримав би певну точку опори – звичайно ж одразу туди б повернувся, що власне й сталося. Варто сказати, що зараз будь-які офіційні європейські структури та політики не є такими «білими та пухнастими», як це може здаватися збоку. Хтось діє на користь своєї країни, хтось діє на користь своєї сім’ї. Порошенко поїхав туди, де були його найближчі європейські партнери, які можуть надати найбільшу допомогу в контексті політичного впливу. Це можна чітко побачити згідно з тим шляхом і країнами, які відвідав Порошенко і тими заявам, які слідом за його візитом робили певні депутати. Ми бачимо, що ця ситуація нині ним відіграється як політичне переслідування президента», — сказав він.

Також він прокоментував ситуацію із запорукою для Порошенка.

«Сьогодні українська влада пред’являє йому досить спірну статтю звинувачення, яка викличе ще багато проблем у майбутньому, хоча можна було піти іншим шляхом і просто звинуватити його у крадіжці частини грошей. Адже виникає питання, якщо мова про держзраду, то чому виникла застава? Це – нонсенс. І чому саме така застава. Складається таке враження, що частина Офісу президента справді відіграла у бік Петра Олексійовича та хоче отримати від нього грошей. Сума в 1 млрд – досить серйозна цифра. Раніше у нас таких застав ще не було. Я думаю, що тут навряд чи варто чекати на зниження, як було з Медведчуком. Тут іде великий конфлікт інтересів. Зараз у ОП є певне враження про те, що заплатити таку суму Порошенку буде болючіше, ніж отримати арешт», — вважає експерт.

Нещодавно стало відомо, що п’ятий президент України Петро Порошенко після свого офіційного повернення до Києва попрямував до Печерського районного суду. Про це пишуть ЗМІ.

Зазначимо, що засідання за звинуваченням політика у державній зраді призначено на 11:00 сьогоднішнього ранку (17 січня).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу