«З кожним роком в Україні зростає кількість олігархів – влада нічого не робить» – адвокат

Поділитися:

Журнал «Forbes Україна» оновив перелік мільярдерів України. Статки найбагатших бізнесменів країни з червня 2020 року, значно збільшилися.

Так, статки найбагатшої в списку – Ріната Ахметова – збільшилася з 2,8 до 7,6 мільярда доларів. Тепер олігарх Ахметов займає 330 місце в рейтингу багатіїв світу. Найбільші його активи – компанії «Метінвест» (3,3 мільярда доларів) і ДТЕК (2,1 мільярда доларів).

Друге місце зайняв Віктор Пінчук. З червня 2020 року його статки зросли з 1,4 мільярда до 2,5 мільярда доларів. З цієї суми 800 мільйонів доларів – нерухомість, 700 мільйонів – гроші, а 500 мільйонів – компанія Interpipe.

Третій у рейтингу – Костянтин Жеваго. Його статки збільшилися з 1,1 мільярда до 2,1 мільярда доларів. Найбільший актив Жеваго – компанія Ferrexpo (1,4 мільярда доларів).

Також до переліку потрапили Ігор Коломойський (1,8 мільярда), Геннадій Боголюбов (1,7 мільярда), Петро Порошенко (1,6 мільярда) і Вадим Новинський (1,4 мільярда).

Подробиці теми розповів адвокат і правозахисник Віктор Чевгуз в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За його словами, за весь період існування незалежної України кількість олігархів, які проживають на території країни, стрімко збільшується.

«Кількість олігархів, як і їхні доходи, продовжує збільшуватися. Тому тут нема чому дивуватися. Наша влада кожного разу абсолютно нічого не робить для того, щоб олігархат в Україні не розмножувався», – сказав експерт.

Він заявив, що нині олігархат присутній і впливає не тільки на український парламент, а й в цілому на більшість державних органів влади.

«Він присутній в Кабінеті міністрів України, в інших міністерствах, на рівні областей і населених пунктів. На кожному рівні у нас є свої олігархи. Тут нема чому дивуватися, адже вони йдуть в органи управління владою виключно з однією метою – збільшити свій власний капітал. Інших причин у них немає. Я займаюся юридичною діяльністю протягом 45 років і не пам’ятаю жодного закону, що лобіювали б олігархи, який був би в інтересах України і її населення. Вони все роблять виключно для себе. Тут нема чому дивуватися», – висловився фахівець.

Чевгуз відзначив, що припинити такий вплив олігархату на країну можна було б одним єдиним рішенням.

«Український парламент повинен проголосувати за закон, який би забороняв бізнесменам обиратися в органи самоврядування і до парламенту. Також їм потрібно заборонити обіймати посади чиновників. І все. Тоді всі відразу побачать, що їх немає в політиці. Цього буде достатньо», – вважає експерт.

При цьому наразі в країні існує парадокс. Адже звичайні українці через кризу і пандемію з року в рік лише стають біднішими. Тоді як українські олігархи, навпаки, збільшують свої капітали згідно з міжнародними рейтингами.

«Якщо говорити про українських олігархів, то вони істотно відрізняються від мільярдерів і мільйонерів в інших державах. Звичайно, в США також є свої олігархи, і вони також присутні в органах державної влади. Але вони заробили свій капітал ще до того, як потрапили в політику. Тобто чесним бізнесом, а не перебуваючи при владі. Вони вже прийшли допомагати країні, бувши мільйонерами. У нас же все навпаки. У нас можна прийти в політику не маючи нічого і швидко стати мільйонером. Ось в цьому і полягає істотна різниця нашого олігархату від закордонного», – резюмував Чевгуз.

Раніше голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вважає, що депутати повинні стимулювати не сировинну аграрну галузь, а розвиток промисловості.

Про це Гетьманцев заявив, коментуючи прийняття ВР закону про зниження ПДВ для окремих виробників аграрної сировини, який досі не підписав президент.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу