“Юрій Вітренко – досить складна для голосування кандидатура”, – експерт

Поділитися:

Час на посаді тимчасового очільника стратегічного енергетичного міністерства Юрія Бойка вийде вже в січні. Хоча кандидатуру Вітренка просували в Офісі президента, а сам пан Вітренко говорив про те, що не міг відмовити Шмигалю. Але, все ж парламент не підтримав такого призначення.

Верховна Рада не призначила Юрія Вітренка першим віцепрем’єр-міністром і міністром енергетики.

Депутати «Слуги народу» дали 153 голоси за призначення Вітренка, представники «За майбутнє» – 18, «Довіри» – 12, також його підтримали троє позафракційних.

«Взагалі про цю посаду (міністр енергетики – ред.) зі мною говорив президент Зеленський ще дуже-дуже давно. А ще до Зеленського зі мною говорили інші політики під час каденції іншого президента. Тобто, я давно був претендентом, умовно кажучи, на цю посаду, і завжди відмовлявся. А щодо уряду Шмигаля, то була така розмова давно, мовляв, нумо розгляньмо позицію міністра енергетики, ще коли цей уряд формувався. Тепер відмінність у тому, що пан Шмигаль запропонував позицію не тільки міністра енергетики, а й першого віцепрем’єр-міністра. Він сказав мені, що йому потрібна допомога, що йому складно працювати, тому що в уряді немає першого віцепрем’єр-міністра, і це для мене багато що змінило. В такій ситуації складно було відмовити. Це вже було питання не політичне, а питання функціонування державних інституцій», – зазначив Вітренко.

17 грудня, після голосування у парламенті, стало відомо, що Верховна Рада може повторно розглянути питання про призначення Юрія Вітренка першим віцепрем’єр-міністром – міністром енергетики у січні.

За словами Вітренка, після того, як депутати не проголосували за його кандидатуру, його до себе викликав президент Володимир Зеленський і вони «вже неодноразово зустрічалися». Вітренко не уточнив, про що саме під час цих зустрічей він говорив з президентом, але натякнув, що Зеленський і надалі хоче бачити Вітренка в уряді.

Як саме вплинуть нові кадрові звершення в уряді на політику країни в цілому, говорили Дмитро Марунич, енергетичний експерт, а також екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков.

“У цій історії є і позитивний момент. Часто говорю про те, що сьогодні посаду міністра знівельована. Те, що мова йшла і про віце-прем’єра і про міністра енергетики – правильне рішення. Що стосується кандидатури Вітренко – це досить суперечлива фігура. Мені важко судити, але я боюся, що йому складно було б займатися електроенергетикою, хоча він хороший менеджер. Однак клубок проблем в галузі вже настільки великий, що потрібно швидко і. чітко приймати професійні рішення “- каже Іван Плачков.

При цьому, енергетичний експерт Дмитро Марунич акцентує увагу на тому, що Юрій Вітренко досить складна для голосування кандидатура.

“Офіс президента не може бути секретаріату Верховної Ради, і не може ним керувати. З чого випливає те, що допомогти будь-якій людині зайняти посаду, може узгодження інтересів з фракціями. Він пов’язаний з фінансовою групою пана Коломойського, і це, очевидно, не могло не викликати настороженого відношеня з боку інших великих гравців ринку. Це і стало ключем “неуспіху” Юрія Вітренка “, – говорить експерт.

За словами Івана Плачкова, з моменту приходу до влади Зеленського і “Слуг народу”, з’явилася зовсім не логічна кадрова політика в країні. Вони то об’єднують міністерства, то їх скорочують, то додають нові. Чи не ніякій логіці в цих реформах системи управління такого центрального органу виконавчої влади як уряд.

“Перші 3-4 місяці після інавгурації Зеленського, у президента була практично абсолютна влада, то на сьогоднішній день, парламент не проголосував, навіть маючи більшість. Це зараз свідчить про те, що ми нарешті-таки переходимо до парламентсько-президентської республіки” – резюмує екс-міністр.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ