ВР розгляне законопроект щодо підвищення ставок ренти на видобуток газу

Поділитися:

Документ про збільшення ставок ренти на видобуток газу та їх прив’язку до ціни його продажу парламент планує розглянути 17 лютого. Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Згідно з розкладом засідань Верховної Ради України на цей тиждень, депутатам запропонують внести законопроєкт до порядку денного, скоротити терміни розгляду та ухвалити рішення. Механізм диференціації рентної плати передбачає: що вища ціна реалізації природного газу, то вища відсоткова ставка ренти.

Зокрема, замість чинних рентних ставок для газу, видобутого зі старих свердловин із покладів до 5 км та покладів понад 5 км, на рівні 29% та 14% пропонуються ставки від 29% до 69% і від 14% до 54% відповідно.

Замість чинних рентних ставок для газу, видобутого з нових свердловин із покладів до 5 км та покладів понад 5 км, на рівні 12% та 6% пропонуються ставки від 12% до 52% та від 6% до 46% відповідно.

Асоціація газовидобувних компаній України, що об’єднує провідні підприємства галузі, виступила категорично проти законопроєкту, зазначивши, що за ухваленням законопроєкту буде падіння обсягів видобутку газу та збільшення залежності України від імпорту енергетичних ресурсів.

Асоціація також нагадала, що пропоноване збільшення податкового навантаження на галузь повторює сценарій восьмирічної давнини, коли більше ніж удвічі було збільшено рентні ставки на видобуток газу. Це змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність.

Деякі парламентарі також вважають, підвищення податків на видобуток українського газу призведе до зупинки розробки нових родовищ і змусить Україну повернутися до закупівлі палива в тому числі у російського «Газпрому».

Раніше перший віце-прем’єр-міністр економіки заявила, що в Україні опалювальний сезон 2021/2022 завершиться із залишками газу у розмірі понад 7 мільярдів кубометрів.

За даними «Укртрансгазу», в українських підземних газових сховищах станом на 10 лютого залишилося близько 10,67 мільярда кубометрів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу