«В Україні суворість законів компенсується не обов’язковим їх виконанням», – експерт

Поділитися:

Найближчим часом у сфері будівництва відбудеться низка вкрай важливих змін. Нагадаємо, в Україні планують оновити державні будівельні норми щодо оцінки впливу на довкілля.

Відтак Верховна Рада підтримала законопроект №5877 «Про посилення відповідальності за порушення законів у містобудуванні». Документ політики назвали основним (у межах сфери), додаючи, що він має створити рівні умови для всіх учасників будівельного ринку.

В ефірі «Першого Ділового» телеканалу виступила керівник громадської організації «Разом проти корупції» та співголовкою Ради коаліції «Реанімаційний пакет реформ» Оксана Величко.

«Слід зазначити, що зараз справді триває реформа містобудування, яка передбачає цілу низку різних новацій. Насамперед цей законопроект передбачає відповідальність за будь-які порушення у сфері містобудування. Але в Україні суворість наших законів компенсується не обов’язковим їх виконанням. Тому треба розуміти, що саме собою, наприклад, підвищення штрафів за порушення, ситуацію може не врегулювати найкращим способом, якщо розглядати її без комплексного підходу».

Оксана Величко пояснила, що два законопроекти рухаються. Один з них – №5877, який визначає санкції за порушення, штрафи, відповідальність, другий – №5655, який ще раніше був прийнятий, визначає механізми. Тобто законопроект №5655 передбачає обов’язкове виконання відповідальності.

Більше того, експерт додала, що розміри штрафів теж суттєво зросли: «Наприклад, за будівництво без документів, без відповідних дозволів, уже складніших об’єктів (комплексні, промислові, житлові комплекси тощо), то раніше ці штрафи становили десь 34 тисячі, а стануть 58-68 тисяч гривень».

Проте, за словами Величко, можна скільки завгодно підвищувати розміри штрафних санкцій, але найголовніше, все-таки створити дієвий механізм, який зобов’язуватиме їх виплачувати, а також боротись із незаконним будівництвом.

Раніше ми також писали про результати Великого будівництва за останні два роки дії програми.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ