В «Слузі народу» озвучили можливі сценарії після відставки Якова Смолія

Поділитися:

У президентській фракції “Слуга народу” назвали чотири можливі сценарії подальшого розвитку подій у зв’язку з відставкою поточного глави Національного банку України Якова Смолія, який напередодні написав заяву про звільнення за власним бажанням. Про це повідомляє джерело з фінансового комітету ВР.

Відзначається, що підсумкове рішення про звільнення Смолія будуть приймати безпосередньо профільний комітет Ради і українські депутати.

Вірогідні чотири сценарії:

  • Перший передбачає, що глава країни Володимир Зеленський особисто зацікавиться заявою Смолія про політичний тиск щодо НБУ, вирішить цю проблему і чиновник залишиться главою Нацбанку;
  • Другий варіант передбачає аналогічний сценарій тільки вже відносно фінансового комітету;
  • Також може скластися сіутуація, що нардепи просто не проголосують за відставку Якова Смолія;
  • Останній варіант найбільш негативний і передбачає байдужість влади до теми хвилювань всередині НБУ. Як наслідок, Рада у своєму “улюбленому” турборежимі звільнить Смолія і не буде цікавитися проблематику питання.

Нагадаємо, що в середу, 1 липня, глава Національного банку України Яків Смолій подав заяву про відставку. Головною причиною такого рішення чиновник назвав систематичний політичний тиск на Національний банк. Банківське співтовариство і багато експертів відреагували на цю новину розчаруванням і побоюваннями.

Раніше в НБУ вже не раз згадували про наявність політичного тиску щодо регулятора, який чинили як колишні власники банку, з якими у Нацбанку були судові тяжби, так і діючі народні депутати, а також члени Кабміну, Офісу президента і інші політичні особи.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ