Уряд вимагає включити друкарський верстат – експерт

Поділитися:

1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”. Смолій серед механізмів політичного тиску на НБУ назвав проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки і необгрунтовані політичні оцінки.

2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.

Про те, як вплинуло звільнення глави Нацбанку на Україну і світове співтовариство, спеціально для Першого ділового телеканалу розповіли Сергій Фурса – інвестиційний банкір і Андрій Золотарьов – політолог.

“Для економічного співтовариства інвесторів новина про відставку Якова Смолія була несподіванкою. Та й сам факт політичного тиску на нього з боку уряду України теж. Як на мене, все це було зроблено для того, щоб позбавити Національний банк України незалежності”, – заявив Сергій Фурса .

На думку експерта, це грандіозний обман світового співтовариства: “Кілька тижнів тому ми підписали меморандум з МВФ, і сам президент своїм підписом засвідчив, що він поважає і буде дотримуватися незалежності регулятора, адже для співпраці з Міжнародним валютним фондом це критично важливо”.

Для економіки України і світових інвесторів це стало грандіозним несподіваним і вкрай негативним рішенням, вважає Фурса.

“Проходить кілька тижнів, ми отримуємо гроші від міжнародних партнерів та” кидаємо “їх, звільняючи Смолія” – пояснює експерт.

У той же час, політолог Андрій Золотарьов вважає, що незалежно від того, хто керує НБУ, Україну чекають нелегкі часи в майбутньому.

“Чутки про відставку Смолія ходили вже давно, однак момент був безперечно невдалим. Говорячи про наслідки, в обмінниках ми вже бачимо, що курс гривні впав на 35 копійок. Але апокаліптичного сценарію не буде. Нас чекає дуже важка в економічному і гаряча в політичному плані осінь. Відставка Смолія буде тим фактором, який буде розхитувати ситуацію “- заявляє експерт.

Національний банк розширив інструменти підтримки ліквідності банківської системи, що дозволить кредитувати реальний сектор економіки в стресові часи.

Перші аукціони показали, що кредити рефінансування будуть брати, в тому числі, державні банки для фінансування державних підприємств.

“Я не вірю в те, що Смолій залишиться, адже тут порушені інтереси багатьох олігархів і чиновників. Хоча, це був би позитивний сценарій. Якби Яків Смолій залишився на посаді глави НБУ, то у нас би залишилася підтримка наших міжнародних партнерів і виходи на зовнішні ринки. Але так як депутати вимагають змін в політиці держрегулятора і запуску друкарського верстата, Смолій вже явно не буде всім цим керувати. Ми всі прекрасно пам’ятаємо, що відбуватиметься, коли безконтрольно друкуються гроші “- зазначив Фурса.

Золотарьов вважає, що падіння гривні буде дуже великою, це очевидно. Друкарський верстат буде включений, так як в бюджеті колосальна діра.

“В умовах осені ми можемо отримати шторм, який просто знесе нинішню владу. Очевидно, почнеться активне кредитування великого бізнесу, але це обернеться цифрами на пунктах обміну, які стрибнуть далеко за 30” – резюмував експерт.

Нагадаємо, що глава Національного банку України Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск з боку депутатів і Ради Національного банку.

Як сказав сам Смолій під час онлайн-дискусії з підприємцями, під політичним тиском він мав на увазі проект резолюції про оцінку роботи НБУ фінансовим комітетом Ради, ряд юридичних дій і рішень, зокрема звернення парламентаріїв до Конституційного суду України щодо визнання неконституційної «антіколомойского» законопроекту.

Раніше повідомлялося, що як повідомили в прес службі НБУ – Національний банк виконав один з «структурних маяків» програми про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом: схвалення планів роботи державних банків щодо зниження обсягу непрацюючих кредитів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу