«Укрбуд» – по суті став аферою», – експерт

Поділитися:

2 грудня Максим Микитась, народний депутат минулого скликання та екс-президент корпорації «Укрбуд Девелопмент», якого підозрюють в розкраданні 81 млн держкоштів, відшкодував державі 50 млн грн збитків і вийшов з СІЗО під цілодобовий домашній арешт.

З бізнесмена також стягнули заставу в 30 млн грн, і наклали арешт на майно вартістю понад 300 млн грн.

Екс-нардепа Микитася звинувачують в махінаціях з «квартирами для Національної гвардії», в результаті яких збиток держави склав 81 млн гривень.

Ще у 2000-х Нацгвардія і «Укрбуд Девелопмент» уклали угоду: на території колишньої військової частини площею близько 1 га в самому серці Києва на Печерську повинні були звести житловий комплекс.

Натомість компанія «Укрбуд» повинна була виділити Нацгвардії 50 квартир і 30 паркомісць в цьому ЖК.

Але у 2016-му в договір внесли додаткові умови. Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир в будинку, який «Укрбуд» будувала на околиці Києва біля станції метро «Червоний хутір». Ціна цих квартир, за даними НАБУ і САП, була на 81,6 млн грн меншою.

Наприкінці жовтня 2019-го Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заарештувала Микитася. Після цього екс-нардеп кілька разів виходив під заставу. Після одного з таких «виходів» Микитась здійснив невдалу спробу полетіти в Лондон, але правоохоронці зняли його з рейсу перед вильотом літака.

Після арешту Микитася проблеми наздогнали і його компанію «Укрбуд Девелопмент».

Компанія будувала житлові комплекси, до 2019-го в її портфелі налічувалося близько 50 ЖК в столиці, з яких 22 – на етапі будівництва.
Проблеми на будівництвах «Укрбуд Девелопмент» з’явилися влітку 2019-го, компанія почала переносити терміни введення в експлуатацію на рік і більше. Уже в грудні 2019-го «Укрбуд Девелопмент» оголосила себе банкрутом – добудовувати 22 ЖК вона не могла.

Заручниками ситуації виявилися 13 тисяч інвесторів. Після численних акцій протесту під стінами Офісу Президента в ситуацію втрутився Володимир Зеленський. Компанію «Київміськбуд» майже змусили взятися за добудову будинків «Укрбуду».

«Київміськбуд» поки прийняв 17 об’єктів «Укрбуду» з 22. Три з них вже введені в експлуатацію.

Ситуацію з повернення коштів інвесторам коментує експерт з містобудування Віктор Глеба.

«А навіщо повертати кошти? – риторично запитує Віктор Глеба. – Припустімо, 50 років тому я вклав у фірму 50 тисяч доларів. А тепер що, мені повинні повернути ті 50 тисяч доларів, які я добровільно вклав? І що мені з того, як з мене знімуть всі податки? І хіба я вкладав гроші заради їхнього повернення? Я їх вкладав, щоб отримати квартиру!

Тому я пропоную надати інвесторам квартири. Я пропоную добудувати будинки. Тільки там добудувати, де не порушені державні будівельні норми. Пропоную добудувати з дотриманням державних будівельних норм.

Окрім того, пропоную добудувати будинки з компенсаційними заходами. Якщо почали щось будувати не так – зробіть так, щоб воно відповідало закону і будівельним нормам. І добудовуйте!»

Але подейкують, що три об`єкти “Укрбуду” нібито були добудовані компанією “Київміськбуд”.

«Так це неправда, – наголошує експерт з містобудування. – «Київміськбуд» нічого не добудовував. Ці три об`єкти були збудовані на 98 відсотків раніше. Тільки вони не були введені в експлуатацію, тому що колишній прем`єр Володимир Гройсман не відповів за свої слова і не ввів в експлуатацію об`єкти – через свого представника Максима Мартинюка.

Бо прийшла нова команда, в яку влився нинішній заступник керівника Офісу Президента Олег Татаров – з фірми «Укрбуд». Він же працював в «Укрбуді». І з «Укрбуду» влився в Офіс Президента. От і прослідковуються цікаві зв`язки…

«Укрбуд» злив ці об`єкти. Голова правління «Київміськбуду» Ігор Кушнір сказав, що ми, мовляв, добудували, ввели в експлуатацію три об`єкти. Нехай Кушнір покаже документи на добудову – нехай журналісти зроблять офіційний запит, що він там добудовував?

На об`єктах знаходилося 100 відсотків усіх матеріалів. Були зроблені 90 відсотків усіх робіт. Але інші 10 відсотків робіт стосувалися благоустрою. Цікаво, а Кушнір що, траву посіяв? Ні. Він паркомісця зробив? Ні, жодного паркомісця. Може, він бодай щось зробив? Ні, нічого не зробив.

Але ввів в експлуатацію неготові об`єкти. Були тільки підключені комунікації. Але не «Київміськбудом», а «Київенерго», «Київводоканалом» та іншими постачальниками послуг. «Укрбуд» же – по суті став грандіозною аферою».

В результаті й вийшло так, що ніхто не несе відповідальності за недобудовані будинки, за те, що інвестори не отримали свої квартир, наголошує експерт. Тому найголовніше завдання держави зараз – організувати справу так, щоб добудувати житло й вручити його людям, а не лише шукати винних.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони запропонували розглянути питання про те, щоб передати недобудови «Укрбуду» для завершення будівництва. Така пропозиція була винесена Кабінету міністрів для обговорення на найближчому засіданні.

Також раніше ми повідомляли, що ДАБІ не дала дозволу вводити в експлуатацію недобуд «Укрбуду».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу