«Україна зараз може затягувати сертифікацію «СП-2» та сподіватися на зміни у політиці Німеччини» – експерт

Поділитися:

“Нафтогаз України” подав заявку на участь у процесі сертифікації оператора “Північного потоку – 2” перед німецьким регулятором. Про це заявив голова правління компанії Юрій Вітренко.

Цей крок він пояснив тим, що «Нафтогаз України» хоче довести неможливість сертифікації цього магістрального газопроводу, оскільки «не забезпечена його повна відповідність до європейського законодавства».

Україна, яка набуває значних обсягів газу на ринках ЄС, зацікавлена ​​в тому, щоб європейський ринок газу був конкурентним, а сертифікація оператора «Північного потоку – 2» завдасть шкоди конкуренції, у тому числі на німецькому, словацькому, угорському, чеському та австрійському ринках, відзначив Вітренко.

На думку голови «Нафтогазу», після запуску «СП-2» для України та регіону з’являться великі ризики, оскільки Росія використовує газ як енергетичну зброю. У зв’язку з цим він нагадав, що «згідно з європейським законодавством має бути забезпечений реальний і недискримінаційний доступ третіх сторін до газопроводу».

Вітренко розраховує на те, що заявку «Нафтогазу» на участь у сертифікації не буде відхилено. За його словами, таким чином німецький регулятор – Федеральне агентство з мереж продемонструє свою «незаангажованість з боку низки політичних сил у Німеччині, які відкрито симпатизують цьому проекту РФ».

Про це свідчить і політичний експерт Олександр Леонов в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

«За великим рахунком, Україна втратила можливість безпосередньо впливати на добудову «СП-2» ще у 2019 році, коли погодилася взяти у Путіна 3 мільярди доларів, які виграла за Стокгольмським арбітражем. Саме тоді був період, коли «Північний потік-2» фактично заморозився, оскільки інвестори не хотіли ризикувати. До речі, Україна відразу відмовилася від наступного позову на 12 мільярдів на вимогу Росії. Зараз дуже важливо, щоб ми робили все можливе, щоб зупинити його запуск, оскільки він фактично добудований».

Проте, за словами експерта, це буде дуже важко. З іншого боку, завдяки юридичним моментам процес дійсно можна пригальмувати, враховуючи, що «Північний потік-2» повинен підпадати під дію третього енергопакету.

Леонов зазначив, що дуже правильно вчинила Україна, подавши заявку. Поки її розглядають, «то це теж можливість відтягувати час запуску».

Політичний експерт також додав, що ми можемо затягувати час, сподіваючись, що щось зміниться в німецькій політиці. Наприклад, “Зелені” зможуть вплинути на коаліційний уряд, який вони ведуть. Найімовірніше, це буде так званий «світлофор», де будуть Соціал-демократи, «Вільні ліберали» та «Зелені». Якщо це принципове питання, вони зможуть його внести як один із пунктів коаліційної угоди».

У будь-якому разі в України надія лише на те, що зроблять інші через мінімальні можливості країни вплинути на ситуацію.

Раніше ми писали про підтримку США України. В американському уряді зазначили, що зменшуватимуть ризики для України від «Північного потоку-2».

Також ми повідомляли про те, що співголова СДПН (Соціал-демократична партія Німеччини) виступив за запуск російського газопроводу “Північний потік-2” зі швидким введенням його в експлуатацію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу