«Україна виходить на стратегічний рівень спілкування з Держдепом», — експерт

Поділитися:

Візит Державного секретаря США Ентоні Блінкена в Україні є підтвердженням подальшої підтримки України з боку Сполучених Штатів, але одночасно нагадує про очікування від України щодо активізації реформ.

Про це заявив почесний член Атлантичної Ради, колишній заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу.

«Досить чітко прозвучав сигнал про твердий намір Сполучених Штатів допомагати Україні в захисті від російської агресії, від диверсій та інших гібридних проявів, до яких вдається Росія з метою дестабілізації України. Після такого сигналу не залишається ніяких сумнівів, що свобода, безпека України і її остаточна євроатлантична інтеграція є важливим пріоритетом для адміністрації Байдена», — сказав він.

Валентин Стефанович, експерт з міжнародних питань, говорить про ситуацію так:

«Ентоні Блінкен прилетів до нас після візиту в Лондон, де був саміт «Великої сімки», на якому обговорювалося питання України. Спочатку питання не стоїть про інспекцію України — зокрема, як проводилися реформи і як вони будуть проводитися. Питання набагато глибше. Тут важливо, що ми (Україна) виходимо на новий стратегічний рівень відносин з Держдепом США».

За словами експерта, два напрямки, які моніторили американці — це «Нафтогаз» та «Укроборонпром». Тут американці хочуть бачити чіткий контроль і виконання всіх правил згідно із законодавством. Це протокольне питання.

Пріоритет для України — отримати більше грошей для стримування агресії Російської Федерації. Ту допомогу, яку ми, як країна, отримуємо від американців, контролюють уже навіть на етапі до фактичної передачі коштів. Збільшити фінансування, за словами експерта, практично неможливо. Єдиний момент — якщо в особистій бесіді Зеленського і Блінкена щось сталося.

«Американці досить консервативні в цьому питанні. Можливо, пізніше будуть корективи, але не факт», — говорить експерт.

Багато цікавого з приводу переговорів між Зеленським та Блінкеном, можливої ​​непротокольні частини, перспектив розвитку україно-американських відносин Валентин Стефанович розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу