Україна підписала Батумську декларацію

Поділитися:

Президенти Грузії, Республіки Молдова та України підписали Декларацію Батумського саміту. Очільники країн зустрілися в Батумі для того, щоб зміцнити співробітництво в питанні євроінтеграції.

В Офісі президента України оприлюднили текст документа, з якого випливає, що керманичі цих країн залишаються відданими процесу інтеграції до Європейського Союзу, впроваджуючи всеохоплюючі реформи, які покликані зміцнити демократичні інституції, та поступово удосконалити законодавство у низці сфер у відповідності до європейських норм.

Також документ засвідчив підтримку зовнішньополітичної ініціативи ЄС – програми Східного партнерства.

Як йдеться у декларації, домовлено продовжувати співпрацю з європейськими інституціями в питанні реалізації на практиці всіх можливостей та потенціалу. Також наголошено про готовність працювати в напрямку визначення конкретних пріоритетів у сферах спільного інтересу, щоб посилити політичний діалог та просунути економічну та галузеву євроінтеграцію у низці сфер. Йдеться про транспорт, енергетику, цифрові трансформації, зелену економіку, юстицію та внутрішні справи, стратегічні комунікації та охорону здоров’я.

У документі зауважується про серйозні загрози для регіону та Європи від дій Росії – спроби анексії і незаконної окупації територій Грузії, агресії на Донбасі, анексії Криму, невирішеного конфлікту у Придністровському регіоні Молдови. З огляду на це, підписанти декларації наголосили, що готові опрацювати разом з Євросоюзом шляхи мирного врегулювання цих конфліктів, забезпечивши в результаті мир, стабільність і безпеку в регіоні, зокрема, шляхом посилення ролі і залучення Європейського Союзу.

Нагадаємо, що у квітні Україна вийшла з Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів та інших засобів захисту тварин у державах-учасницях Співдружності Незалежних Держав.

Також ми повідомляли, що Україна змінила правила торгівлі з СНД. Це пов’язано з тим, що Угода про співробітництво в галузі ветеринарії, підписана в 1993 році, втрачає силу, повідомили у Держпродспоживслужбі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу