Україна не готова до монополії ріелторів

Поділитися:

Парламентарії розробили новий проект закон про ріелторську діяльність, який докорінно змінить діяльність ринку нерухомості.

Законопроект вже пройшов перевірку в профільному комітеті і його рекомендували до прийняття.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що сьогодні ріелторські послуги забезпечують 90 відсотків всіх угод купівлі-продажу і оренди нерухомості. Однак нинішнє законодавство не передбачає правил для регулювання цієї діяльності.

У переважній більшості випадків надання брокерських послуг функції ріелторів не виконуються, що сприяє тінізації операцій з нерухомістю та доходами населення. В наслідок цього державний бюджет недоотримує мільярди гривень.

На думку народних обранців, новий закон виведе з тіні цю сферу діяльності і забезпечить значні надходження в казну.

У законі пропонується створити єдину базу про об’єкти нерухомості, яка забезпечить детінізацію ринку ріелторських послуг та встановлення прозорих умов праці самих брокерів.

Сам ріелтор повинен буде пройти спеціальний іспит і отримати сертифікат про діяльність. Всі ріелтори будуть внесені до Єдиного реєстру фізосіб, юросіб і професійних об’єднань в сфері ріелторської діяльності. Регулювати реєстр буде Національна федерація фахівців в сфері ріелторської діяльності.

Ті, хто буде продовжувати тіньову роботу, очікують штрафи. На перший раз – від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 17 тисячі гривень) з конфіскацією прибутку за договором. Повторне порушення тягне за собою штраф в 17-34 тисячі гривень з конфіскацією.

Всі угоди на ринку нерухомості будуть вважатися законними, якщо з них братиме участь ріелтор. Договору будуть мати свої номери і складатися в Єдиній інформаційній базі.

Також ріелтори повинні будуть вести паспортизацію об’єктів, тобто вносити всі дані про об’єкт. Без паспортизації можна буде прорекламувати об’єкт на сайті нерухомості. За порушення норми – штраф в 40 тисяч гривень.

Раніше ми повідомляли, що в Україні хочуть знищити тіньовий ринок ріелторів і вивести їх діяльність на прозорий ринок.

Також ми писали про те, що в червні, в Києві ріелтори заробили непогані гроші. Тобто, ця професія стала однією з найбільш оплачуваних в місті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу