“У стані війни реформувати спецслужби проблематично” – нардеп Веніславський

Поділитися:

Верховній Раді рекомендують прийняти закон про портал повідомлень про корупцію з пропозиціями президента Володимира Зеленського. Йдеться про законопроект №3450. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Глава держави висловив до закону ряд зауважень: законопроект не визначає мету обробки даних про викривачів, не врегульовано питання обсягу даних, які будуть вноситися в базу викривачів, порядок захисту таких даних, підстави й коло осіб, які матимуть доступ до них, а також відповідальність за їх незаконне використання. Також, проект оперує оціночними поняттями, які не сприяють захисту викривачів, наприклад, “точно відомі факти”. Серед зауважень також той факт, що він суперечить Кримінальному процесуальному кодексу в частині виплати винагороди викривачам.

У доопрацьованому варіанті закону змінили визначення внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Конструкцію “точно відомі факти” з документа прибрали.

Канали повідомлення про корупцію мають право створювати органи, уповноважені складати адміністративні протоколи або розслідувати корупційні злочини.

У законі передбачили відповідальність за незаконне використання персональних даних викривачів.

У документі відмовилися від вимоги до викривача пояснити, звідки йому стали відомі дані про вчинення корупційного правопорушення. З тексту прибрали конструкцію, що викривач повинен повідомляти “точно відомі факти”.

Крім того, відмовилися від норми, що винагорода викривачу виплачується після стягнення збитків в дохід держави, оскільки КПК передбачає виплату винагороди після вироку суду.

Комітет підтримав запропоновані зміни й прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект з урахуванням пропозицій президента”, – сказано в повідомленні.

На початку березня Зеленський ветував відповідний законопроект.

Подробиці теми розповів народний депутат з фракції «Слуга Народу» Федір Веніславський в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«У нас звичайно ж є проблеми з реалізацією закону, який захищає викривачів. Я хочу нагадати якраз всім про те, що в кінці минулого або на початку поточного року, парламент якраз прийняв закон, який повинен виключити всі ці проблеми з викривачами. Тобто в такому випадку, нове законодавче регулювання передбачає можливість анонімно повідомити про той чи інший випадок корупції», – сказав експерт.

Також він уточнив, що в такому випадку держава зобов’язана захистити такого свідка і навіть надати йому певний відсоток грошей в тому випадку, якщо його інформація допоможе зупинити корупційні схеми, що позбавляють український бюджет частини грошових коштів.

«У такому разі, викривач буде також знаходиться під захистом органів державної влади й отримає належну компенсацію у вигляді відсотка від тих незаконних схем, про які він розповів. Так що я б сказав, що цю політичну обіцянку президент України точно виконав і найближчим часом ми вже отримаємо конкретні результати: коли викривачі не будуть нікого бояться і будуть активно звертатися в антикорупційні органи з такими повідомленнями. Їм нічого не загрожуватиме і в більшості випадків, ніхто навіть не буде знати їх прізвищ», – вказав фахівець.

Також він прокоментував відповідну реформу Служби безпеки України.

«Зараз цим законопроектом займається Комітет з питань національної безпеки та розвідки. Зараз в Комітеті з цього приводу йдуть дуже жаркі й неоднозначні дискусії. Адже нині, ми фактично є країною, на території якої відбуваються військові дії. Тому реформувати спецслужбу, що повинна протистояти розвідкам іноземних держав – не дуже логічно. Водночас це зробити потрібно. У першому читанні ми вже прийняли цей законопроект і я переконаний, що якраз таки обіцянку щодо позбавлення СБУ не профільних функцій – буде виконано. Адже економічні питання й економічна безпека все-таки не зовсім функція органу безпеки, хоча деякі опоненти цієї ідеї кажуть, що як раз таки через економічні важелі та диверсії, можна істотно нашкодити державі», – вважає Веніславський.

Він уточнює, що в даному контексті, Комітет вибрав для СБУ орієнтовний підхід. Зокрема, відомство у своїй діяльності буде зважувати ризики тієї чи іншої ситуації, якщо вона буде стосуватися економіки та національної безпеки країни.

«А саме, якщо Служба безпеки України буде бачити, що хтось використовує саме економічні важелі для того, щоб нашкодити державі, то орган також зможе на це реагувати. Але в цілому цим буде займатися Бюро економічної безпеки України», – уточнив він.

Нагадаємо, що працівників митниці будуть перевіряти на детекторі брехні. Кажуть: цей контроль посилить боротьбу з корупцією.

Провести атестацію всіх працівників митниці та перевести їх на нову систему контрактної роботи – планують до середини квітня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу