У Казахстані призначено нового прем’єра

Поділитися:

Новим прем’єр-міністром Казахстану став запропонований раніше президентом держави кандидат. З вівторка, 11 січня 2022 року, міністерства Казахстану очолює Аліхан Смаїлов.

“Призначити Смаїлова Аліхана Асхановича прем’єр-міністром Республіки Казахстан”, – підписав указ Касим-Жомарт Токаєв, голова казахстанської держави.

Раніше, під час виступу в Мажилісі у форматі відеотрансляції, президент Республіки запропонував кандидатуру Смаїлова на розгляд нижній палаті парламенту, яка затвердила та схвалила в результаті призначення його головою уряду.

Нагадаємо, що 5 січня на тлі протестів населення Казахстану, що продовжуються, Токаєв підписав відставку всього уряду, раніше підпорядкованому колишньому прем’єр-міністру Аскару Маміному. У зв’язку з цим протягом кількох днів уряд держави очолювали чиновники, які виконують обов’язки, а обов’язки голови кабміну тимчасово виконував Аліхан Смаїлов, доки до сьогодні не обійняв посаду офіційно.

Слід зазначити, що 49-річний Смаїлов має достатньо досвіду для головування, оскільки раніше він обіймав крісло заступника голови парламенту (з травня 2020 року), а до цього обіймав посади першого заступника прем’єр-міністра – міністра фінансів. Загалом у різні роки політичної кар’єри він очолював Міністерство фінансів, а також був помічником президента Казахстану.

Таким чином, згідно з казахстанським законодавством протягом найближчих десяти днів Аліхан Смаїлов зобов’язаний надати список кандидатів майбутніх міністрів. Потім під час засідань комітету нижньої палати депутати мають розглянути та у разі схвалення погодити відповідний склад очолювальніків Міністерств.

Також ми раніше повідомляли про те, що Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) у країні, виведення сил розпочнеться 13 січня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу