«Це не нормально що держкомпаніями, генеруючими енергетику, керує Офіс Президента» – експерт

Поділитися:

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради подання про призначення міністром енергетики Германа Галущенко, який є віцепрезидентом ДП «НАЕК« Енергоатом».

Подання буде розглядатися на профільному комітеті парламенту – комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Раніше Верховна Рада двічі не підтримала призначення колишнього топменеджера НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренко першим віцепрем’єр-міністром – міністром енергетики України. З кінця грудня Вітренко є виконуючим обов’язки міністра.

На засіданні фракції “Слуга народу” 22 квітня депутати заслухали Галущенко. У пресслужбі партії повідомляли, що планується збір підписів депутатів для проведення позачергового засідання Верховної Ради, де Галущенко виступить перед народними обранцями, а питання про його призначення винесуть на голосування в залі.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія повідомив, що розглянути кандидатуру Галущенко на посаду міністра енергетики запропонував Офіс президента. Зараз парламентські фракції проводять зустрічі з Галущенко. За його словами, голосування депутатів за призначення Галущенко на посаду міністра енергетики заплановано на 29 квітня.

Подробиці теми розповіла член інспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Це ненормально, коли фактично державними генеруючими компаніями керує Офіс Президента. Це ненормально, коли у нас ОП замінює собою Кабінет міністрів. Ми всі знаємо ці записи Дениса Єрмака, де торгувалися посадами на пост президента «Енергоатому». Галущенко зайшов разом з Котіним з Офісу Президента і я знаю від Ольги Буславец про те, що вона фактично не мала ніяких важелів впливу. Їй грубо кажучи сказали в ОП просто не лізти туди», – сказала фахівець.

Кошарна сказала, що раніше Галущенко прийшов до керівництва «Енергоатому» фактично не маючи відповідного досвіду, адже раніше він був всього лише юристом.

«Все що там відбувалося за останній рік залежало від ОП. І продаж за сущі копійки ПСО для населення та інші речі. Були тоді дуже скандальні торги, якими зараз вже займається НАБУ. Тоді на пів року вперед продали 13 млрд кВт годин і тоді 80% пішли Коломойському. Тому, хто конкретно впливає на Галущенко? Оскільки я давно працюю в галузі, я вважаю, що «Енергоатом» подарували для відгодування команди Деркача за послугу по його плівкам. Тому що туди зайшов Бояренцев – багаторічний помічник народного депутата Деркача. Він наразі очолює найважливішу дирекцію з персоналу. І туди зайшов Галущенко, який довгий час був віцепрезидент «Енергоатому» і в 2013-2014 роках працював з як юрист з клієнтурою Деркача. І дивним чином все здавалося б виграшні справи «Енергоатому» з постачальниками були програні, в тому числі й в Російській Федерації. Всього в валюті НАЕК «Енергоатом» заплатив багато грошей фірмам-прокладкам. Після того як всі справи були програні, Галущенко за власним бажанням звільнився. Фактично до нас прийшла кандидатура, у якої немає досвіду управління великими компаніями, як у того ж Вітренко, немає нічого, крім юридичної кар’єри», – сказала фахівець.

Також член інспекції ядерного регулювання заявила, що Галущенко в особі нового міністра остаточно розвалить енергетичну систему України.

«У нас нині в цій сфері така кількість проблем, що черги на пост міністр енергетики просто не спостерігається. Адже насправді – це «електричний стілець». Я, наприклад, покладала великі надії на Вітренко, посилаючись на його великий досвід менеджменту, але наразі бачу, що від нього немає великої активності. Раніше він регулярно писав у соціальних мережах про проблеми, хоча амбіцій у нього більше, ніж у Галущенко. Єдине, в чому я впевнена, що Галущенко остаточно розвалить нашу енергетичну систему. З кожним міністром у нас звільняють директорів департаментів, тоді як в інших країнах – це стабільні державні службовці», – резюмувала Кошарна.

Нагадаємо, що міністри, яким не варто побоюватися звільнення найближчим часом – це Федоров з Мінцифри, глава МВС Аваков і міністр культури Ткаченко. Їх робота влаштовує й уряд, і Верховну Раду, та й в ОП вони на хорошому рахунку.

Тим часом і. о. міністра енергетики Вітренко незабаром може опинитися не при справах, а разом з ним ще як мінімум один міністр.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу