«Ще за часів Ющенка багато політиків стверджували, що потрібно більше використовувати механізм РНБО» – експерт

Поділитися:

На засіданні РНБО в п’ятницю, 16 липня, розглянули шість питань, повідомив глава Радбезу Олексій Данилов. За його словами, перше питання про безпеку держкордону є секретним. Його знову обговорять через два тижні.

Другим питанням на РНБО вирішили, що в деклараціях з’явиться графа про наявність подвійного громадянства.

«Ми в це рішення внесли певне доповнення, що стосується того, що всі люди, які заповнюють декларації відповідно до закону про запобігання корупції, повинні обов’язково заповнити графу про те, чи мають ці люди громадянство інших країн або посвідчення на проживання в тій чи іншій країни. Це буде обов’язковим для громадян, які заповнюють декларації, таких громадян, я нагадаю, близько одного мільйона в рік. Якщо Верховна Рада прийме закон про олігархів, вони також повинні будуть заповнювати декларацію і вказувати наявність в них іншого громадянства», – сказав Данилов.

Також розглядалося питання корисних копалин для економіки та питання щодо боєготовності. Визначено 137 видів сировини, що будуть під особливим контролем.

Крім цього, на РНБО ухвалили рішення про введення санкцій проти дев’яти громадян, які перебувають в списку санкцій США. При цьому конкретних імен, які потрапили під санкції Данилов не назвав. Також він повідомив, що список з ще 25 організацій, які можуть потрапити під санкції, відправили на доопрацювання.

П’ятим питанням обговорювалося допуск в 2021 році військ іноземних держав, в тому числі для участі в параді до Дня незалежності.

Останнім питанням обговорили моніторинг за виконанням закону про олігархів.

Подробиці теми розповів економіст Іван Ус в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Перш за все тут треба зрозуміти, хто такі олігархи й що таке олігархат. Чинний головний секретар РНБО Олексій Данилов вже не раз нам обіцяв, що буде список олігархів, але поки що у нас його немає. Звичайно ж всі відразу ж починають згадувати в цьому контексті найбагатших людей України про яких пише Forbs. У класичному розумінні цього слова «олігарх» – це бізнесмен, який істотно впливає на політику і бере участь в ній. Зараз з боку влади все це виглядає, як черговий піар. Згадаймо, що у нас є певні структури, які, як нам здається, пов’язані з олігархами та навіть мають свої власні аналітичні центри, які проводять дослідження і потім представляють їх, в тому числі й на Комітетах Верховної Ради України. І в цих дослідженнях дуже часто говориться про те, що ті чи інші кроки влади – помилкові. І потім вже під впливом цих даних приймаються рішення. І ось з одного боку, нам здається, що це вплив олігархів, а з іншого боку ми бачимо вплив на рішення влади таких ось асоціацій, які належать цим же олігархам. І це все дуже складний механізм. У будь-якому випадку при владі завжди повинна бути позиція, що буде діяти на користь захисту власних національних інтересів», – сказав він.

Також експерт зазначив, що механізм РНБО могли використовувати ще за часів Ющенка.

«Коли я дивлюся на ситуацію з РНБО, я відразу згадую декілька речей. По-перше, ще за часів президентства Віктора Андрійовича Ющенка, коли у нас теж була так звана парламентсько-президентська республіка, дуже багато аналітиків і радників, говорили йому також використовувати цей механізм. Йому тоді постійно про це говорили. Але коли вже модель влади змінилася на президентсько-парламентську, ця потреба зникла. Але в цілому, це дійсно хороший інструмент для певних рішень. Тому я розумію позицію пана Данилова з приводу того, що РНБО не підміняє своїми рішеннями суд. Але тоді в такому випадку нам необхідно прийняти закон про РНБО, який міг би на законному рівні пояснити деякі рішення», – розповів фахівець.

Нагадаємо, що в Раді національної безпеки та оборони заявляють, що підприємства олігарха Дмитра Фірташа будуть функціонувати надалі, їх не закриватимуть.

Як пояснив секретар РНБО Олексій Данилов, через введені санкції щодо Фірташа він не може користуватися своїми українськими активами, а також грошима цих компаній.м

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ