САП залишилася без голови

Поділитися:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зустріне новий рік обезголовленою. Позаду – кілька безрезультатних засідань конкурсної комісії з відбору. А тепер ще й повернення спецперевірки фіналістів, передає «Перший Діловий».

Точніше, поки повідомляють про перевірку одного з них – Ігоря Синюка, який посів за результати конкурсу друге місце. Проводить її Офіс Генпрокурора. А от наполягала на її проведенні, зокрема, і очільниця конкурсної комісії. Мовляв, необхідно перевірити чи немає у кандидата проблем із корупцією та люстрацією та чи матиме він допуск до державної таємниці.

Водночас у Нацагентстві з питань запобігання корупції вже пояснювали, що повторна спецперевірка кандидатів не передбачена законом. Адже у межах конкурсу кандидати ще навесні пройшли спецперевірку. За її результатами на кандидатів склали довідки та передали їх комісії. Тож, в експертному середовищі заговорили про створення штучних перешкод для обрання керівника САП.

Як відомо, 21 грудня визначилося два фіналісти конкурсу. Детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк — 229 балів. Тож Клименко мав би стати головою САП, а Синюк претендував на посаду заступника керівника. Проте конкурсна комісія двічі не змогла затвердити результати конкурсу та офіційно оголосити переможця. За це офіційний Київ вкотре наразився на критику міжнародних партнерів. Бо не склалося ані з доформуванням антикорупційної системи, ані з маркерами, на яких наполягав МВФ, ані з порадами від євросоюзівських партнерів. До того ж ще раніше Окружний адмінсуд Києва по суті зупинив відбір керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури, скасувавши порядок формування конкурсної комісії.

Раніше ми писали, що Комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури знову провалила вибори нового голови та не змогла затвердити результати конкурсу.

Також повідомляли, що Коломойський пропонував гроші в ОАСК за зрив конкурсу на главу САП.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ