Рада затвердила реформу КСУ

Поділитися:

15 квітня депутати Верховної Ради прийняли за основу доопрацьований законопроект №4533 про реформу Конституційного суду України. Документ підтримали 238 народних депутатів.

«Законопроектом пропонується прийняти окремий закон, визначити порядок здійснення Конституційним Судом України своїх повноважень при розгляді справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ, постанови і виконання його рішень, надання висновків. Законопроектом також вносяться зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільний процесуальний кодекс, закони України «Про Регламент Верховної Ради України», «Про державну службу», «Про Конституційний Суд України», – повідомляється на сайті парламенту.

Слід зазначити, що хоча в попередній редакції документа пропонувалося приймати рішення двома третинами голосів від складу суду (12 голосів), документ залишає діючу норму – рішення приймати 10 голосами.

Крім того, в документі також викладено процедуру притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності.

Відомо, що Комітет Ради з питань правової політики на початку квітня підтримав цей закон і рекомендував схвалити його за основу.

При цьому недоліком цього законопроекту Венеціанська комісія називала відсутність положень про нову систему конкурсного відбору суддів за участю міжнародного компонента, як це рекомендовано в терміновому ув’язненні.

Нагадаємо, що Голосіївський районний суд Києва не угледів конфлікту інтересів в діях суддів Конституційного суду Ігоря Сліденка і Ірини Завгородньої при визнанні неконституційною статті кримінального кодексу, яка передбачала покарання за декларування недостовірної інформації.

Раніше повідомлялося, що у Верховній Раді готують законопроект про підвищення ставки ренти на видобуток залізної руди і зміні бази оподаткування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу