«Протистояння між США і КНР почалося з Дональда Трампа» – експерт

Поділитися:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що конфлікти між США і Китаєм небезпечний для світу, і закликав уникати нової холодної війни.

«Я вважаю, що ситуація, що складається, коли ми рухаємося до двох повністю конфронтаційним країнам, небезпечна для світу. Думаю, нам треба уникнути нової холодної війни, тому що стара холодна війна була простіше в управлінні. Зараз все складніше», – сказав він.

На його думку, конфлікти можуть привести до проблем у світовій економіці та появи «конфліктуючих військових доктрин».

Раніше глава ООН закликав країни підтримувати діалог з Талібаном. Гутерріш розповів, що діалог з талібами необхідно підтримувати, щоб прямо підтвердити принципи світової спільноти. Зробити це необхідно «в ім’я солідарності з афганським народом».

Генсек ООН підкреслив, що борг світової спільноти – «проявити солідарність з народом, який сильно страждає, мільйони можуть померти від голоду».

Подробиці теми розповіла експерт з питань Східної Азії Наталя Бутирська в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Протистояння між США і Китаєм відбуваються досить давно. Все почалося ще з президентства Дональда Трампа і сторони так і не змогли прийти до згоди з приводу торгівлі. Джо Байден, на якого так сподівався Китай і інші міжнародні спостерігачі, так і не зміг поліпшити ситуацію в цьому питанні. І зараз ми маємо певний рівень конфронтації між країнами. Сторони входять в усі більший батл між один одним. Зараз Китай, який певний проміжок часу був змушений витримувати пресинг з боку Адміністрації Трампа, став здійснювати удари у відповідь. І ця ситуація певним чином стала несподіванкою для світу. Зараз ми бачимо, що Китай став використовувати метод «око за око» і також успішно застосовує обмежувальну тарифну політику щодо США. Також там посилюють правила експортного контролю і вводять нові візові обмеження. Тобто там дзеркально копіюють поведінку США», – сказала вона.

При цьому фахівець підкреслила, що якщо раніше Китай був зацікавлений в роботі в США, то зараз часи змінилися. І в КНР, навпаки, хочуть більше розвивати свій внутрішній ринок.

«Зараз приблизно 250 компаній з боку Китаю працюють на ринку США. Їх капіталізація – це приблизно 1,8 трлн доларів. Що немаленька сума. Але якщо в 90-х роках Китай був дуже зацікавлений в капіталізації своєї економіки й активно сприяв тому, що існувати на ринку США, то зараз вже ситуація інша. Зараз Китаю, навпаки, прагне повернути всі свої компанії на внутрішній ринок. І навіть іноді забороняє компаніям певного сектора додаткову діяльність», – уточнила експерт.

Нагадаємо, що в Міністерстві транспорту Китаю повідомили, що інвестиції в основні фонди в сфері транспорту в КНР за підсумками 2020 року збільшилися на 7,1% і склали 3,48 трлн юанів (541,6 млрд дол.).

Експерти відзначають, що це найвищі темпи підйому за останні три роки.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ