Прем’єр Естонії пішов у відставку через скандал

Поділитися:

У ніч на середу, 13 січня, прем’єр-міністр Естонії Юрі Ратас виступив перед представниками ЗМІ та заявив про своє добровільне звільнення з посади. Це сталося на тлі корупційного скандалу у зв’язку з проектом нерухомості Porto Franco. Про це зробила заяву прессекретар державної канцелярії Лійзі Полл.

Як вже відомо, відставка Ратаса сталася на тлі корупційного скандалу, пов’язаного з наданням компанії Porto Franco пільгового державного кредиту. 12 січня поліція безпеки Естонії звинуватила Центристську партію та її лідера Михайла Корба в сприянні наданню Porto Franco держкредиту на пільгових умовах. Звинувачення пред’явлені також ще ряду високопоставлених чиновників Естонії та підприємцю Хіллару Тедеру.

За версією прокуратури, Корб і Тедер домовилися, що бізнесмен пожертвує центристам до 1 млн євро для проведення місцевих виборів.

Юрі Ратас зустрівся з президентом Естонії Керсті Кальюлайд, якій подав заяву про звільнення з посади. Глава держави вже доручила формування нового уряду голові опозиційної Партії реформ – Каї Каллас.

Своєю чергою Ратас опублікував в соцмережі своє звернення до естонців і світової громадськості. Його суть зводиться до добровільного прийняття політичної відповідальності. Однак Ратас відкинув всі чутки про нібито його особисту причетність до скандалу.

«Оприлюднені 12 січня підозри прокуратури не означають, що хтось однозначно винен, але вони неминуче кидають серйозну тінь на всіх причетних. У такій ситуації здається однозначно правильним піти у відставку, дати можливість пролити світло на всі обставини і досягти ясності», – написав у соцмережі колишній прем’єр-міністр Естонії.

Нагадаємо, в Естонії провели великі дослідження для того, щоб зрозуміти, наскільки великі запаси різних копалин є в надрах країни. Відразу ж після аналізу зібраних даних стало зрозуміло, що найближчим часом країна займеться видобутком урану.

Також раніше повідомлялося, що влітку минулого року Естонія відмовилася приймати авіарейси з України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу