«Потрібно чітко усвідомлювати, що країни НАТО не готові поки прийняти нашу країну», – аналітик

Поділитися:

Майбутній саміт НАТО, який відбудеться в Брюсселі 14 червня, буде коротким, тому участь країн-партнерів, таких, як Україна і Грузія не передбачено.

«Саміт буде тільки для союзників, тому що це порівняно короткий саміт – один день. Наступного разу, можливо, ми вирішимо, що буде більше часу для зустрічей з партнерами на вищому рівні », – туманно припустив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг.

Водночас генеральний секретар альянсу не став робити прогнози про те, коли такий саміт альянсу можливий.

«Я не буду спекулювати на тему того, коли може бути наступний саміт високого рівня з партнерами. Але на цей раз це порівняно короткий саміт, тому формату з партнерами не буде », – повідомив Столтенберг.

Відомо, що дані слова адресовані в першу чергу керівництву України, яке багато розповідало про те, які питання українські представники обговорюватимуть, коли їх запросять на червневий саміт НАТО.

Коли ж стало ясно, що такого запрошення не буде, в Києві відверто образилися і не стали приховувати досади.

При цьому раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не розуміє, як можна було не запрошувати Україну на саміт НАТО 14 червня. З досади він навіть наважився покритикувати керівництво альянсу, докорив його в тому, що політика «відкритих дверей» НАТО, перетворилася для України в «політику годування обіцянками».

Відзначимо, що однією з причин охолодження НАТО до України якраз і є те, що останнім часом представники київського керівництва стали вимагати від військового блоку «виконати обіцянки» і прискорити процес прийняття України до лав альянсу. Вимогливий тон Києва став відверто дратувати Брюссель, який ніколи не вважав Україну «рівним партнером».

Свою думку висловив аналітик Михайло Кацин.

«І тут є об’єктивні причини і суб’єктивні. До суб’єктивних відноситься повільність реформ в нашій країні. Попри те, що у нас з моменту Революції гідності у нас всі уряди були євроатлантично-орієнтовані, особливо після анексії Росією українського Криму.

Очевидно, що інтеграція в Євросоюз і НАТО – це єдиний спосіб уберегти нашу країну від подальшої ескалації конфліктів з боку Росії. Але потрібно розуміти, що попри благі наміри з боку нашого уряду, дотепер, на жаль, Україна не відповідає критеріям конвергенції як випадку вступу в ЄС, так і в НАТО.

Що стосується на об’єктивних причин, потрібно розуміти, що НАТО не готове приймати Україну. У нашій країні є серйозна проблема – частина нашої території анексована Російською Федерацією. Безумовно, вступ нашої країни в блок НАТО було б важливим геополітичним кроком з боку НАТО, до якого воно не готове, адже НАТО заграє з РФ », – говорить експерт.

Михайло Кацин впевнений, що питання вступу України в НАТО настільки ж важливий для Європи, як і вступ НДР у ФРН в 1990 році. На це безумовно необхідний геополітичний консенсус і потрібно це усвідомлювати.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ