«Північний потік-2» варто сприймати, як вже завершену справу»- експерт

Поділитися:

Президент України Зеленський довго чекав візиту в США, але Білий дім не поспішав. Але все-таки візит відбувся. У Києва накопичилося багато побажань Байдену і надій на нього, ряд з яких експерти вважають завищеними.

За підсумками саміту на сайтах Білого дому з’явилася спільна заява лідерів США та України.

У заяві стверджується, що зараз зв’язок Сполучених Штатів з Україною міцніше, ніж коли б то не було. США готові надати Києву новий пакет військової допомоги на 60 мільйонів доларів. У списку поставок – протитанкові комплекси Джавелін і інша техніка.

Всього, як підкреслюється в документі, починаючи з 2014 року США надали Україні військову допомогу на суму в 2,5 млрд доларів. Тільки в цьому році поставки склали 400 млн доларів.

Сторони також домовилися про завершення роботи над двосторонньою угодою по спільній роботі у військово-технічній сфері, метою якого є допомога в переозброєнні української армії.

Лідери двох країн домовилися про продовження ще на сім років угоди про допомогу Києву в утилізації стратегічної ядерної зброї.

У документі також згадується надання сприяння українським властям у проведенні реформ і боротьби з корупцією. Президенти США та України також заявили, що вважають російський трубопровід Північний потік 2, будівництво першої черги якого має бути завершено вже найближчим часом, загрозою енергетичній безпеці Європи.

Сполучені Штати збираються як і раніше робити законодавчі та дипломатичні зусилля для того, щоб зберегти за Україною роль транзитної держави, і запобігти спробам Кремля використовувати поставки енергоресурсів, як геополітичну зброю.

Крім цього, США підтвердили свою готовність продовжувати надавати економічну допомогу Україні та запевнили, що допомога також буде надана і в боротьбі з епідемією коронавірусу.

Подробиці теми розповів економіст-міжнародник Руслан Осипенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«З моєї точки зору, у нас принципово нічого не зміниться. Тому що серед наших торгово-економічних відносин Сполучених Штатів Америки немає навіть в десятці наших найближчих партнерів. Тобто вони фактично поза цією десяткою – тобто у нас немає активно торгівлі з Америкою. Якщо подивитися на ситуацію в Америці з приводу того, чи є там вільні гроші й чи можна їх направити в Україну, то там теж таких грошей немає. Зараз розглядається питання про підняття порогу дефіциту бюджету і в Конгресі буде поставлене відповідне питання. Тобто зараз у США є свої фінансові проблеми. І не дарма вони пішли з Афганістану. Тому що там вони витрачали трильйони доларів на утримання контингенту в Афганістані. З цього можна зробити висновок про те, що Америка зараз економить. На цьому тлі нам не варто якісь ілюзії в собі ростити та чекати чогось нездійсненного від США. Гроші нам не дадуть», – сказав експерт.

Експерт сказав, що у співпраці з Америкою Україні варто більше розраховувати на політичну підтримку.

«Сполучені Штати Америки – це більше про політичну підтримку і підтримку безпеки України. Через призму України США намагаються утримати ту збалансовану систему, яка була створена після Другої світової війни. Оскільки у нас на території України фактично порушили наш суверенітет, а це вже міжнародний прецедент. І тут США будуть нас активно підтримувати. З приводу економіки – максимум, що можуть зробити – активізуватися і провести міжурядову комісію. При цьому питання про будівництво російського газопроводу Північний потік-2 потрібно сприймати, як уже доконаний факт», – сказав економіст.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден підтримує вступ України в НАТО. Про це розповів Володимир Зеленський в інтерв’ю одному з американських видань.

Він каже, що Вашингтон буде сприяти вступу України в НАТО. Однак тільки одного рішення Байдена в цьому питанні мало. Чи вступить Україна в НАТО – залежить від позицій лідерів великих європейських країн.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ