«Основне питання адміністрації Байдена – нормалізація відносин з союзниками та НАТО» – експерт

Поділитися:

20 січня, відбулася інавгурація президента США — Джо Байден у Вашингтоні склав присягу і почав виконувати обов’язки президента. Присягу також прийняла віцепрезидент США Камала Харріс. Вона стала першою жінкою і першою американкою африканського, ямайського і південноазіатського походження на цій посаді.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден обіцяє, що США на міжнародній арені будуть сильним і надійним партнером.

Про це Байден сказав після прийняття присяги президента США на сходинках Капітолія у Вашингтоні.

Зокрема, президент США підкреслив, що світ спостерігає за тим, що відбувається сьогодні.

«Тому ось моє повідомлення для тих, хто за межами наших кордонів: Америку відчувають, і ми стали сильнішими для цього. Ми відновимо наші альянси та знову будемо взаємодіяти зі світом. Не для того, щоб вирішувати вчорашні виклики, а й для того, щоб долати сьогоднішні й завтрашні виклики», — підкреслив Байден.

Він запевнив, що США «будуть сильним і надійним партнером заради миру, прогресу та безпеки».

Як нові обличчя Білого Дому вплинуть на політику США і чи виграє від цього Україна? Подробиці теми розповів експерт з міжнародних питань Валентин Стефанович в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами експерта, нові призначення в Сполучених Штатах Америки цілком очікувані, оскільки однією з тез передвиборчої компанії нового глави США Джо Байдена як раз таки й було призначення нових осіб на ключові позиції.

«Відносно призначення Камали Харріс — вона дійсно дуже серйозний і потужний гравець з найсильнішим дипломатичним досвідом. Тому я думаю, що ті завдання, які на неї покладатимуться, вона зможе виконувати на досить високому і професійному рівні», — заявив фахівець.

Також він вказав на те, що саме в цей момент Сполучені Штати Америки навряд чи будуть акцентувати свою увагу на українських проблемах, оскільки у держави є інші зовнішньополітичні питання, які вимагають більшої уваги.

На цю мить відповідальність за вирішення тих зовнішніх конфліктів, які раніше ініціювала адміністрація колишнього глави США Дональда Трампа, покладається на кандидата на пост державного секретаря США Ентоні Блінкена. Чиновник є давнім політичним соратником Байдена і вже раніше працював з ним за президентства Барака Обами.

«Я думаю, що основне питання, яке стоятиме перед Ентоні Блінкеном — це як раз нормалізація відносин з союзниками США по блоку НАТО. В останньому етапі правління Дональда Трампа відносини були досить прохолодними. Тоді звучало безліч жорстких заяв на адресу союзників, тому нормалізація відносин стане першочерговим завданням чиновника. Хочу додати, що як раз Ентоні Блінкен на цей час є найбільш обізнаним і за внутрішніми українськими питаннями. Також саме він грав не останню роль в ухваленні санкцій проти Росії на тлі її військової агресії стосовно України. Він глибинно знає проблему і той період, коли анексували український Крим», — уточнив експерт.

Він вважає, що після закінчення певного періоду в контексті українського питання саме Ентоні Блінкен може стати сильним українським союзником.

«Тут звичайно потрібно враховувати й те, наскільки ряд геополітичних питань буде врегульований з самою Російською Федерацією. Звичайно вони не розраховували на той момент, що переможе Джо Байден. Всі ставки були зроблені на перемогу Дональда Трампа. Тому нині всі сили Росії також зосереджені на нормалізацію відносин з новою владою в Білому Домі. Якщо їм це вдасться, то кроки США проти РФ будуть менш радикальні. У зворотному випадку Штати цілком можуть зайняти більш жорстку позицію», — вважає Стефанович.

Також експерт нагадав, що в США існує чітко регламентований державний бюджет і більше або менше від тих сум, які раніше були узгоджені для допомоги Україні — надати не зможуть.

«Тут не потрібно тішити себе ілюзіями, що нам хтось дасть більше обіцяного. Але те, що закладено в бюджеті – ми безумовно отримаємо. Далі звичайно, що при нормальній роботі нашого зовнішньополітичного відомства, бюджет можуть переглянути й тоді фінансову допомогу для України ймовірно збільшать», — резюмував фахівець.

Нагадаємо, що в перший день свого офіційного президентства новий глава Сполучених Штатів Америки Джо Байден вже встиг скасувати частину рішень минулого лідера Америки Дональда Трампа. Серед головних указів – повернення США до Паризьких кліматичних угод.

За даними американських ЗМІ, на цей час Джо Байден вже підписав 15 офіційних указів, частина яких скасовує рішення минулого президента.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу