«Офшори Порошенко поки не мають можливості вийти на судовий етап» – експерт

Поділитися:

Слідчі Державного бюро розслідувань проводять досудове розслідування за фактом вчинення екс-президентом Петром Порошенком в 2014 році навмисних дій, спрямованих на відкриття компанії в юрисдикції Британських Віргінських островів. Про це заявив в.о. директора ДБР Олексій Сухачов.

«За даними досудового розслідування, ці дії були вчинені за допомогою кіпрських і панамських юридичних фірм, а компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. При цьому її єдиним бенефіціарним власником є ​​п’ятий президент України (при реєстрації був пред’явлений його паспорт і вказано його київську адресу) », – йдеться в повідомленні.

Як повідомили в ДБР, в реєстраційних документах було вказано, що компанія буде виступати холдинговою компанією для української і кіпрської структур кондитерської корпорації, засновником якої є п’ятий президент України, а джерелом коштів для неї повинні бути доходи від комерційної діяльності.

Таким чином, відзначають в ДБР, в зазначених діях вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212 (Ухилення від сплати податків), 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК.

Для отримання необхідної інформації в кримінальному процесі ДБР звернулося в Генеральну прокуратуру з питань міжнародної правової допомоги з міжнародними запитами до компетентних органів Британських Віргінських островів, Республіки Панама і Республіки Кіпр.

Свою думку з цього питання висловила Анна Бабинець, головний редактор «Слідство Інфо».

“Насправді, всі ті підозри, які були викладені журналістами на той момент, зараз знаходять своє підтвердження. Це справа детективів та слідчих Державного бюро розслідувань довести або спростувати. Чесно кажучи, наскільки мені відомо, у жодному з епізодів ще до судового етапу не дійшли.

Створювалися компанії в офшорних юрисдикціях, але це не може бути злочином. Для чого вони робилися і чи є якісь доведені факти виведення цих грошей чи мінімізації податків – це вже велика робота, яку потрібно провести слідчим”   – заявляє експертка.

За словами Анни Бабінець, спроба міжнародної співпраці на рівні Генеральної прокуратури точно відбувається. Британські Вергінські острови після скандалу з Панамськими паперами йшли на співпрацю. Влада БВО була зацікавлена, щоб з мінімальними втратами репутації надавати інформацію.

“В нашій журналістській практиці була відома історія, коли Генеральна прокуратура відправила підробний лист по Злочевському у Велику Британію, про те, що по ньому не має жодних проваджень в Україні. Тоді, на основі цього листа зняли арешт з його коштів. Проведене внутрішнє розслідування нічого не дало. Тому, робимо висновок про те, що Генеральна прокуратура дуже залежить від цілей та політичної волі.

Оскільки наразі йдеться про колишнього президента України, він дуже впливова політична фігура, я думаю, що справи такого типу не вирішуються без політичної волі. Тому тут дуже багато залежить від внутрішніх домовленостей щодо закону” – говорить журналістка.

Анна Бабінець вважає, що коли проводилося розслідування, юристи Порошенка називали Україну ризикованою юрисдикцією, де не працює закон і порядок. Для іноземного інвестора, який хотів би купити “РОШЕН”, що коштував на той час 2-4 млрд доларів, треба було б мінімізувати власні ризики. Але це не рядова компанія, а компанія Гаранта української Конституції.

“Насправді, за час роботи Порошенка, як президента України, були створені деякі антикорупційні органи, що працюють і дотепер, якісь певні просування у цьому напрямку відбулися. Але Україна залишається корумпованою країною, в яку бояться вкладати кошти іноземні інвестори, тому що розуміють, що правила тут не завжди діють. Щось і справді було зроблено, але до інвестиційного раю Україні ще дуже далеко” – резюмувала редакторка “Слідство Інфо”.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу