«Об’єднання держави з фінансовим капіталом дає в сумі олігархію» – експерт

Поділитися:

В ЄС пообіцяли врахувати рекомендації Європейської палати аудиторів, що стосуються планування та надання Україні допомоги, зокрема, в боротьбі з корупцією.

У своєму звіті аудитори ЄС представили сім блоків рекомендацій, що стосуються планування та надання Україні допомоги, моніторингу її ефективності.

З шістьма з них Єврокомісія повністю погодилася, ще один (щодо моніторингу) пообіцяла врахувати частково.

Глава групи підтримки України в Єврокомісії, заступник генерального директорату з питань сусідства та розширення ЄК також заявила, що ЄС «безумовно» внесе зміни в роботу установ, які надають Києву допомогу в протидії корупції.

«Деякі рекомендації Палати ми вже, по суті, виконуємо. Наприклад – підтримуємо діджіталізацію, включаючи оцифровку реєстрів; підтримуємо незалежні журналістські розслідування тощо», – пояснила вона.

Тим часом Верховна Рада України проголосувала за законопроект, який називається «Про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, у яких є значена економічна і політична вага в суспільному житті (олігархів)».

Згідно з документом, олігархів в Україні визначатимуть за чотирма критеріями: участь в політиці, вплив на ЗМІ, наявність активів від двох мільярдів гривень і володіння монополіями. Олігархом буде вважатися той, хто підпадає під три з чотирьох пунктів.

Подробиці теми розповів експерт економічного дискусійного клубу Олег Пензин в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На цей час нічого коректного про цю систему, крім назви, невідомо. Все те, що зараз робиться в РНБО для контролю над олігархами за своєю суттю не дуже конституційно. Можна сприймати це, як виключно ініціативу верхівки РНБО. Ми знаємо, які за законом конституційні повноваження має цей орган. І контроль над олігархами з цим ніяк не пов’язаний», – сказало він.

Також він прокоментував в контексті рішень з боку РНБО, що ж таке «олігарх».

«Варто в черговий раз уточнити, що ж має на увазі поняття «олігарх». Об’єднання держави з фінансовим капіталом – це і є по суті олігархія. З моєї точки зору, найяскравішим виявом олігархії є отримання надприбутку фінансовим капіталом через вплив держави на посилення монополізації тих чи інших ринків. Але людина, яка працює на досить конкурентному ринку – за своїм визначенням не може бути олігархом. Тому що всі свої доходи людина отримує в конкурентній боротьбі. На інші ж випадки в Україні передбачений Антимонопольний комітет, який і повинен займатися такими речами. А якщо цьому органу чогось не вистачає, то додайте йому правоохоронні функції. Як це зробили в США. Немає питань. Але створювати окреме законодавство для олігархів і при цьому частково обмежувати свободу інших людей – неправильно», – вважає він.

Нагадаємо, що закон про олігархів повторно відправлять до Венеціанської комісії після відповідного голосування з боку українського парламенту. Про це повідомляє голова Верховної Ради Дмитро Разумков для ЗМІ.

Він заявив, що після голосування за закон і офіційного підписання документа президентом України Володимиром Зеленським, він все одно буде повторно відправлений на розгляд Венеціанської комісії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу