«Казахстану зараз потрібні системні реформи, а не слова» – експерт

Поділитися:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв виступив з ініціативою створення спеціального фонду, який здійснюватиме інвестиції у соціальні проекти розвитку. Поповниться за рахунок вже зароблених капіталів казахстанської еліти.

Назва фонду буде відповідати його цілям — «Народу Казахстану». «Я доручаю створити громадський соціальний фонд. Він займатиметься вирішенням реальних проблем у сфері охорони здоров’я, освіти, соціальної підтримки… Завдяки першому президентові — елбаси — в країні з’явилася група дуже прибуткових компаній та прошарок багатих людей навіть за міжнародними мірками. Вважаю, що настав час віддати належне народу Казахстану та допомагати йому на системній та регулярній основі», – заявив Токаєв.

Теоретично це має бути не разова акція, а постійний вид додаткового рентного податку на прибутки. Окрім ідеї створення фонду, Токаєв сформулював ще низку основ майбутньої стабільності: забезпечення майже повної зайнятості населення, п’ятирічний мораторій на підвищення зарплат чиновників, валютна стабільність, ліквідація контрабанди на казахсько-китайському кордоні.

Найближчим часом визначать і перелік компаній, які формуватимуть ресурси фонду.

Олексій Бебель, адвокат, виступив в ефірі “Першого Ділового” телеканалу. Експерт прокоментував позицію президента Казахстану, заявивши, що державі зараз потрібні справжні, системні та ефективні реформи, а не просто слова.

«Казахстан потребує системних реформ. Я читав виступ президента. У принципі те, що він говорить, багато в чому збігається з тим, що бачив я та інші. Ми багато років поспіль їздили туди, зустрічалися з місцевими бізнесменами та підприємцями, деякими деякими політиками, і просто людьми. У принципі те, про що ми говорили і те, що ми обговорювали тут, багато чого лягло на папір і було озвучено Токаєвим. Реально багато проблем пов’язане із розшаруванням населення за доходами. Від невеликих доходів і до дуже великих, і Токаєв згадував, що ніби зростає доходність у населення, а реально зростає вона не у багатьох, а основна маса живе, як може. Хоча, звичайно, рівень життя, зокрема у містах, є досить високим».

Що ж до ефективності та в принципі реальності заснування Фонду «Народу Казахстану», Бебель вважає, що це можливо.

«У Казахстані досить потужна правоохоронна система, і там лад є, і найголовніше, там є те, що називається реальною владою. Одна справа видати Указ або якусь Постанову, або навіть Закон ухвалити, а інша справа реалізувати її на практиці. Там, на мою думку, на практиці реалізувати його вдасться».

Нагадаємо також, загальні збитки внаслідок масових протестів у Казахстані було оцінено в 136,8 млрд тіньге ($313,6 млн).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу