Федерація роботодавців виступила проти пенсійної реформи

Поділитися:

Федерація роботодавців України (ФРУ) засумнівалася в доцільності впровадження в країні нового загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, який є складовою другого рівня програми пенсійної системи. Про це повідомляє голова Ради ФРУ Дмитро Олійник на своїй сторінці в Facebook.

У соціально мережі чиновник опублікував відповідний лист-звернення, в якому позначаються всі ризики, що загрожують Україні і населенню, в разі реалізації такого пенсійного забезпечення.

Спеціаліст пише, що зараз в країні настали часи демографічної кризи, а на момент першого кварталу 2020 року в Україні спостерігається 11,3 млн пенсіонерів і 10,6 млн працівників, які не можуть самостійно створити потрібне пенсійне забезпечення.

На даному етапі економічне становище країни не дозволяє Україні в повній мірі забезпечити спокійну старість пенсіонерам, адже заявлена ​​сума пенсійних виплат занадто мала, а рівень тіньової економки буквально зашкалює.

«Тобто економіка України не може дозволити собі платити навіть існуючий мізерний рівень пенсій. Очевидно, головними факторами, які стримують зростання соціальних стандартів є вкрай низький ВВП на душу населення і високий рівень тіньової економіки, який, за даними різних авторитетних досліджень, сягає 45-50%», – відзначають в ФРУ.

При цьому чиновник вказує свій варіант з приводу того, як збільшити доходи до Пенсійного Фонду України. Олійник зазначає, що тут свою роль міг би зіграти процес детінізації економіки, адже щороку країна буквально втрачає по 210 млн гривень і більше тільки лише через нелегальну діяльність частини підприємств.

“Створення пенсійної системи другого рівня не вирішить існуючих проблем і труднощів, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні. Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків та низького рівня охоплення”, – підкреслив глава ФРУ.

На його думку, різниця полягає лише в самому механізмі вирішення наслідків системи і насправді, країні потрібно займатися не впровадженням пенсійної системи другого рівня, а заснувати такі механізми, які змогли б в потрібній мірі простимулювати економічне зростання і мінімізувати тіньовий ринок праці.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України зволікає з прийняттям низки законів, що стосуються процесів передачі об’єктів в оренду державного та комунального майна, що негативно позначається на інших соціально-економічних процесах держави.

Зараз українські підприємці вже протягом чотирьох місяців не можуть скористатися послугами оренди державного або комунального майна бо стикаються із законодавчою проблемою підписання угоди на оренду.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу