«Держава не зможе підрахувати активи олігархів» – експерт

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський доручив РНБО, Антимонопольному комітету і Офісу президента розробити закон про олігархів. В РНБО до них «впевнено відносять 13 персон». Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про олігархів. «За» проголосували 275 народних депутатів. Автором документа виступив Володимир Зеленський. У разі ухвалення у цілому він стане чинним через півроку і діятиме протягом 10 років.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що має намір внести правки до законопроекту №5599 про олігархів до другого читання. Про це він сказав в ході брифінгу. За словами спікера, редагування будуть відносно зміни органу для визначення олігархів замість Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

«Правки буду подавати (в законопроект про олігархів – ред.). Сподіваюся, вони будуть підтримані. (Буду подавати правки – ред.) щодо зміни органу, який повинен ухвалювати рішення про включення або виключення тих, чи інших осіб з так званого реєстру олігархів», – сказав спікер.

При цьому на даний момент законопроектом передбачено, що органом, що відносить осіб до числа олігархів, є Рада національної безпеки і оборони.

Крім цього, Разумков зазначив, що вважає неможливим застосування спецпроцедури до законопроекту про олігархів. За його словами, положення про застосування спецпроцедури приймалися виключно під законопроект про банки, і це було обумовлено з усіма фракціями.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з експертом з управління активами Дмитром Онученком.

«На даний момент порахувати статки (ред. олігархів), які знаходяться частково в обігових активах, частково вони знаходяться в якихось юридичних особах, частково вони обраховані за рахунок залишків на рахунках, які динамічно змінюються взагалі – не вдасться. І тому – це все динамічний процес. І деякі активи, ми розуміємо, що вони можуть змінюватися. Власники за ними можуть змінюватися.

Але тут один момент дещо не згаданий медіа – це стосовно того, що в нас прийнятий новий закон про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, іншими словами – норми фінмоніторингу. Фінмоніторинг – це той закон, який почав працювати із оцієї паралелі першим. Він перший, який взявся відслідковувати інформацію про кінцевих бенефіціарів», – зазначив він. Експерт вважає, що цей закон в якійсь мірі може допомогти у цьому процесі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу