Чи варто підвищувати мінімалку?

Поділитися:

Днями Кабінет міністрів України погодив графік підвищення мінімальної зарплати з 4723 грн до 6500 грн. Збільшення передбачене в три етапи. Перший з них повинен розпочатися вже від 1 вересня поточного року.

В уряді таку реформу анонсують, як правильний крок, який нібито допоможе збільшити доходність бюджету України.

Однак якого рівня інфляції в цьому випадку чекати українцям? І чи виконає влада свої обіцянки до кінця, або ж просто створить для себе хороший імідж напередодні місцевих виборів? Про це розповів економічний експерт Олександр Охріменко у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Нагадаємо, що з 1 вересня цього року уряд збирається встановити мінімальну зарплату на рівні 5 тисяч гривень, з 1 січня 2021 року вона збільшиться до 6 тисяч гривень, а з 1 липня 2021 року – до 6,5 тис грн.

За словами фахівця, такі зміни можуть значно вплинути на рівень інфляції вже від другого етапу впровадження нової системи, тобто з моменту підвищення виплат від 5 тисяч гривень та вище.

«У разі підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень – це істотно не вплине на поточну ситуацію, однак вже при зростанні суми з 5 до 6 тисяч гривень, можна очікувати наслідків. Тому що тисяча гривень – це вже досить нормальна сума. Тому рівень інфляції в Україні може прискоритися, як мінімум, на 2-3 відсотки», – зробив прогноз експерт.

При цьому фахівець підтвердив, що звичайно ж уряд може отримати від цієї системи свою вигоду у вигляді збільшення податків до бюджету. Адже чим вище будуть ціни для українців, тим більше країна зможе зібрати податків на додану вартість, а відповідно, і збільшити бюджет України.

«Для українців дійсно ціни виростуть і звичайно ж навряд чи людям це сподобається, адже всі хочуть зворотньої ситуації», – зазначив Охріменко.

Також тут варто врахувати і політичний інтерес. Так як зазначена реформа була анонсована фактично напередодні майбутніх місцевих виборів і тут головне питання полягає в тому, щоб влада довела свої обіцянки до кінця, а не закрила реформу відразу ж після закінчення політичних баталій, а точніше, лише виконавши перший раунд щодо підвищення «мінімалки» .

«Може так статися, що вони до п’яти тисяч підвищать, а до шести вже ні. Вибори пройдуть, і від 1 січня вони знайдуть будь-яку причину для того, щоб надалі не підвищувати мінімальну заробітну плату», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що за даними Державної служби статистики, середня зарплата українських жінок в першому кварталі 2020 року склала 9 785 грн, тоді як зарплата чоловіків – 12 438 грн. Тобто, жінки заробили всього 78,7% від зарплати чоловіків.

До слова, найвища заробітна плата в Україні зафіксована в сфері «Фінансової та страхової діяльності».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу