Брюссель дасть гроші в обмін на боротьбу з корупцією

Поділитися:

6 жовтня пройшов саміт “Україна-ЄС”, де представники Європейського союзу і український уряд обговорювали головні питання, які стосуються взаємодопомоги і співробітництва між країнами.

За підсумками саміту, ЄС надав кілька оптимістичних обіцянок взамін на деякі умови з української сторони.

Так, на саміті говорили про продовження безвіза для українців після закінчення пандемії. Крім цього, сторони домовилися про підписання вже в 2021 році угоди про «відкрите небо», що дозволить збільшити кількість авіарейсів між містами України та країнами ЄС. Також делегатами передбачається “промисловий безвіз” і можливість перегляду угоди про асоціацію України з Європейським союзом для прискорення економічної інтеграції нашої держави.

Однак, перегляд угоди про асоціацію і “промислового безвіза”, які поліпшать умови української інтеграції в європейський ринок, дійсно дуже важливі. Але для цього потрібно забезпечити реальне зростання самої української економіки, яка, за висновком провідних міжнародних інститутів, не поспішає відновлюватися після пандемії.

Що стосується макроекономічної допомоги Україні від ЄС, її не буде поки в Євросоюзі не переконаються, що українська влада готова забезпечити незалежність антикорупційних структур і провести чесну процедуру обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Нагадаємо, що 6 жовтня в Брюсселі пройшов саміт Україна – ЄС, на якому Україну представляв президент Володимир Зеленський. До основних заходів він зустрівся в Шарлем Мішелем, а крім того, український президент відзначив особливе значення саміту і увага ЄС до України як до партнера.

Раніше повідомлялося, що Україна на саміті з Європейським союзом в Брюсселі провела величезну роботу і в результаті були підписані п’ять важливих угод з ЄС і ЄІБ (Європейським інвестиційним банком) на загальну суму близько 400 млн євро.

Одне з них – «Кліматичний пакет для стабільної економіки в Україні». 10 млн євро будуть спрямовані в економіку України для різних проектів по малому і середньому бізнесу. Також в цій програмі закладено і підтримка місцевих громад. Ще одна угода – «Програма ЄС« Міцні регіони ». У неї буде вкладено 30 млн євро, суть її полягає в допомозі східним регіонам нашої країни, які постраждали від військової агресії РФ і пандемії. 20 млн євро спрямують на те, щоб працювати з громадянським суспільством України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу