27 лютого у Білорусі пройде референдум

Поділитися:

Олександр Лукашенко підписав Указ, який передбачає день проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції Республіки Білорусь. Нелегітимний президент запланував голосування на 27 лютого 2022 року.

За інформацією білоруських ЗМІ, на референдумі порушиться лише одне питання: «Чи приймаєте Ви зміни та доповнення Конституції Республіки Білорусь?». Відповідей буде запропоновано рівно дві: «Так» та «Ні».

Зі змінами в Конституції білоруси можуть ознайомитися у відповідному виданому та підписаному Указі Лукашенка. Рішення після підрахунку голосів буде ухвалено протягом 10 наступних днів із дня публікації офіційних даних.

Що може змінитися у Конституції Білорусі?

Першим і найактуальнішим пунктом зміни закону є неможливість панувати державою однією людиною більше двох термінів поспіль. Водночас важливо зазначити, що оскільки у разі набуття чинності відповідного закону, Олександр Лукашенко після ухвалення Конституції має право балотуватися на посаду президента ще два терміни.

Передбачено заборону притягнення до відповідальності екс-президентів держави за ті дії, які вони здійснювали в період каденції.

В Указі також йдеться про розширення підстав щодо відставки глави держави. Йдеться про те, що він має право зняти з себе повноваження президента за станом здоров’я або у разі позитивного рішення Всебілоруських народних зборів.

Щодо вимог до кандидатів на президентське крісло, то їм має бути від 40 років (зараз від 35 років), а час проживання на території країни збільшили з 10 до 20 років.

Раніше ми вже писали про внесення змін до Конституції Білорусі. Зокрема, з неї прибрали текст про без’ядерний та нейтральний статус.

Також ми писали про те, що у Білорусі нарахували близько тисячі політв’язнів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу