«Є ризик, що Мінстратегпром контролюватиме трансформований «Укроборонпром» — експерт

Поділитися:

Депутати Верховної Ради відхилили три проекти постанови про скасування результатів голосування прийнятого у другому читанні законопроекту №3822 про реформування державного оборонного концерну Укроборонпром.

Відповідно до прийнятого 13 липня законопроекту, державні і казенні оборонні підприємства, що входять до складу Укроборонпрому, будуть перетворені в господарські товариства. Єдиним акціонером трансформованих підприємств стане держава в особі Кабінету міністрів.

Нові господарські товариства будуть згруповані в науково-виробничі об’єднання за галузевим принципом: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння і боєприпаси, морські системи, авіаремонт і спецекспортери.

Подробиці теми розповіла Генеральний секретар Незалежної антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Нас почули там де ми казали, що треба розмежувати функції між Кабінетом Міністрів і Мінстратегпромом. Мінстратегпромо — це Міністерство, яке виробляє політику, а Кабінет Міністрів — це, скажімо так, головний акціонер, власник оборонної промисловості, і тому не повинні у Мінстратегпрома ці функції всі до нього збігатися. Власне, зараз в законі єдиним суб’єктом визначений Кабінет Міністрів. Таким чином більше повноважень, більше контролю за процесом трансформації тепер перетекло в Кабінет Міністрів», — зазначила експерт.

На думку експерта, це нормально, що держава в особі Кабінету міністрів стане єдиним акціонером трансформованих підприємств, оскільки це наближає нас до євроатлантичних стандартів.

«Закон просто дає юридичні рамки, для того щоб державні і казенні підприємства перетворилися на державні акціонерні товариства і товариства з обмеженою відповідальністю. А як вони будуть групуватися буде визначати Кабінет Міністрів. Це нормально, бо Кабінет Міністрів — це наш орган у виконавчій владі, і якщо Верховна Рада йому це доручає, то це означає, що саме вони несуть відповідальність. І в принципі я вам скажу, що це нормальна практика, якщо брати такі євроатлантичні стандарти», — додала експерт.

Нагадаємо, за підсумками 2020 року «Укроборонпром» — в топ-100 виробників зброї в світі.

Також ми повідомляли, що «Укроборонпром» готує до продажу свої підприємства і випустить облігації.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ