В Україні можуть відродити схему ввезення вугілля з ОРДЛО

Поділитися:

Глава Незалежної профспілки гірників повідомив, що імпорт вугілля в Україну з початку року зріс на 17,6%. Він вважає, що вугільні неполадки спостерігаються після призначення главою Міненерго Германа Галущенко.

«‎Це і є програма реструктуризації вугільної промисловості, при якій вугілля ввозять в Україну більше, а свого добувають менше? Дійсно, якісь «‎вугільні»‎ перекоси відзначаються після призначення главою Міненерго Германа Галущенка, який, в свою чергу, привів до міністерства своїм заступником і відповідальним за вугільну галузь Олексія Куракова»‎ – зазначив глава профспілки.

Крім того, експерт зазначив, що у ЗМІ Куракова здебільшого називають одним з «вугільних менеджерів» в структурах Януковича-молодшого. Посилаючись на джерела Міненерго, він додав, що після приходу Куракова в Міністерство у Галущенка можуть з’явитися два нових радника з вугільним питань. Йдеться про екс-співвласника шахти «Краснолиманська» Сергія Кузяру та його партнера Віталія Белякова.

Експерт підкреслив, що вони також фігурували у ЗМІ як «вугільні менеджери» Януковича-молодшого. Крім того, на його думку, були дотичні до вугільних махінацій, куратором яких був Віктор Медведчук.

«Після втечі Януковича Кузяра залишився на плаву і з’являвся в журналістських розслідуваннях і на «плівках Медведчука» як можливий постачальник в Україну і, зокрема, на «Центренерго», вугілля з «ЛДНР». Вугілля, звісно, за документами «перебивалося» на імпортне з Росії та Білорусі. Куратором цієї схеми нібито був Віктор Медведчук і його соратник нардеп Тарас Козак», – зазначив експерт.

Глава Незалежної профспілки гірників додав, що посередництво Медведчука-Козака в торгівлі між Росією і Україною для них закінчилося санкціями. А ось Сергій Кузяра, схоже, знову при справах, і росіяни, втративши Медведчука, знайшли нового посередника.

Експерт припускає, що з приходом Галущенко і Куракова в міністерство структура імпорту несприятливо змінюється за рахунок Росії та Білорусі.

«Є вагомі підстави припускати, що з приходом Галущенко і Куракова в міністерство структура імпорту так несприятливо змінюється за рахунок Росії і Білорусі, а знаходження в їх орбіті Кузяри може вказувати на те, що знову вибудовується схема ввезення в Україну вугілля з «ЛДНР», який за документами проходить як російський і / або білоруський» – підсумував експерт.

Раніше ми повідомляли, що у ОРДЛО зупинився Єнакіївський метзавод.

Також писали, що Україна наростила імпорт вугілля.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу