«Укрнафта» відсудила у Коломойського мільярди гривень

Поділитися:

«Укрнафта» відсудила у Коломойського мільярди гривень, проте грошей компанія не побачить. Так, 27 серпня Верховний суд залишив в силі постанову Київського апеляційного господарського суду дворічної давності. Зокрема, таким рішенням було пославлено крапку у конфлікті Національного антикорупційного бюро України та ПАТ «Укрнафта».

Йдеться про постанову від 6 березня 2018 року якою були визнані недійсними 70 контрактів між «Укрнафтою» і ТОВ «Котлас», яка входить до групи «Приват» Ігоря Коломойського. Зазначається, що кооперація полягала в продажу у 2015 році нафтопродуктів на загальну суму 3,5 млрд грн своєму напівдержавному партнеру. Ще тоді у НАБУ назвали ці контракти протизаконними та вимагали розірвати їх. Проте у 2017 році Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позовних вимог. У 2018 році було прийнято рішення визнати більшість договорів недійсними, у зв’язку з тим, що всі 70 договорів було підписано на суми до 50 млн грн. Це дозволяло «Укрнафті» обходити законодавство, згідно з яким було необхідно погоджувати з наглядовою радою угоди, сума яких перевищує зазначену.

Між згаданою постановою та нинішнім рішенням Верховного суду пройшло більше трьох років. Так, нещодавно конфліктні сторони знайшли так звані «виняткові обставини» та звернулись до суду з клопотанням переглянути проблемне питання ще раз. Йдеться про рішення Конституційного суду від 5 червня 2019 року, яким право НАБУ звертатися з позовами про визнання недійсними контрактів госпсуб’єктів визнано неконституційним.

Зазначається, що скасування постанови апеляційної інстанції вимагав як «Котлас» так і «Укрнафта». Це може свідчити про те, що насправді ПАТ координується групою «Приват» не дивлячись на запевнення свого мажоритарного акціонера НАК «Нафтогаз України» про менеджерський контроль над «Укрнафтою».

Попри це за межами законодавчого поля виявилися угоди в цілому на суму 3 млрд грн. При цьому легітимними були визнані 11 договорів між цими ж структурами на суму понад 500 млн грн. Тепер «Котлас» повинен повернути «Укрнафті» гроші за не поставлені в повному обсязі нафтопродукти.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки дали тимчасову відстрочку українському олігарху Ігорю Коломойському.

Також зазначалось, що російські правоохоронці порушили кримінальну справу за нібито «розкрадання російської нафти» проти чотирьох українських бізнесменів. Зокрема, Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Олександра Ярославського і Павла Овчаренка.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ