Українці поскаржилися на суми в платіжках за газ

Поділитися:

Помінявши постачальника газу, багато споживачів стали отримувати платіжки з появою з нізвідки боргами. Таким чином оператори газорозподільних мереж намагаються “покарати” людей, які відмовилися від послуг постачальника.

Відомо, що ряд облгазів спільно з афілійованими газзбутами в Україні нараховує своїм колишнім споживачам борги по «температурним коефіцієнтам» з 2015 року. У разі відмови оплати облгази погрожують припинити газопостачання, деяких людей вже відключили від газу.

«Газзбути вирішили карати тих, хто виходить в ринок з-під їх ярма! Заборгованість 502,52 грн виникла в результаті неправомірних нарахувань за температурними коефіцієнтами з жовтня 2018 року, – пише споживач з Кам’янця Дніпропетровської області Андрій Іванов. – Але ці недобросовісні і непорядні компанії зараз придумали нову заборгованість в сумі 581,27 грн за температурні коефіцієнти, які вони вже нарахували з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року. Спочатку це проблема для тих, хто прагне до ринку газу, а потім вони включать цей механізм проти всіх жителів України ».

Багато українців скаржаться, що перейшовши до іншого постачальника, представники газзбутів стали знімати газові лічильники в приміщеннях, перекривати газ, погрожують відключити його зовсім або ж нарахувати величезні борги.

Однак юристи поспішили заспокоїти громадян: «температурні коефіцієнти» – незаконні, а їх нарахування зараз оскаржують у Верховному Суді. Тому виставлені облгазами міфічні борги «заднім числом» і загрози відключення газу – також незаконні і їх треба оскаржувати в судах.

Адвокати пропонують українцям, які опинилися в такій ситуації писати скарги і подавати позови в суд.

Нагадаємо, що загрозу своєчасному старту опалювального сезону – 2021 створюють борги 90 підприємств. Про це заявили в НАК «Нафтогаз України». Відомо, що для того, щоб убезпечити своїх клієнтів і почати опалювальний сезон без збоїв, теплогенеруючі підприємства зобов’язані виконувати умови поставки газу згідно з Постановою Кабміну.

Раніше повідомлялося, що ліцензію на поставку природного газу населенню отримало вже 19 компаній України. Відомо, що недавно Нацкомісія з регулювання енергоринку видала ще 6 ліцензій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу