«У газопровід високого тиску врізатися неможливо», – експерт

Поділитися:

Тиждень тому біля с. Калайдинці Лубенського району Полтавської області стався вибух на магістральному газопроводі.

«Ми отримали оперативну інформацію, що на магістральному газопроводі, який обслуговує «Оператор газотранспортної системи України» («Укртрансгаз») стався вибух на ділянці, поблизу с. Калайдинці. Можливі аварійні відключення газу. Будь ласка, якщо газ буде відключений, переконайтеся, що всі газові конфорки будуть закритими. Це дуже важливо!» – повідомили в АТ «Лубнигаз».

За попередньою інформацією, надзвичайна ситуація торкнулася газорозподільних станцій «Новаки» і «Вишневе».

Михайло Притула, полковник у відставці, каже про це так:

«Відновити трубу – не дуже великі кошти. У нас є певний запас аварійних труб, це швидко. Але є інші втрати, адже зупиняється газовий потік. І невідомо, для кого більше втрат – для України чи для Росії».

Експерт каже, що трати – на операторі, адже йому потрібно проводити ремонт тощо. Казати про геополітичні збитки для України поки недоречно. Наразі важливо, наскільки держава швидко відновить структуру втраченого. Це стосується абсолютно всіх держав.

«Врізатися у таку магістраль не можна, це технічно неможливо. Насправді, це можливо (десь у мріях), але фізично дуже небезпечно та важко. Так, у нас існує тіньовий бізнес, але зараз йдеться не про це. Зокрема, газолін йде по газопроводам меншого діаметру», – каже експерт.

Також, на його думку, «Лубнигаз» не має відношення до магістрального газопроводу. Невеличка компанія займається іншими справами, а пан Мосійчук, який підіймає це питання, хоче використати його у своїх цілях. Також і Росія, яка за допомогою цього випадку буде просувати «Північний потік – 2».

«Газопроводи мають ступінь захисту, всі труби захищені. Рівень захисту – як на підводних човнах. Тож просто сказати, що там щось вибухнуло – це варіант один на мільйон. Тут є версії, серед яких диверсія. Труба прогнила? Неможливо, майже неможливо. Хтось просвердлив трубу? Ну також ні», – каже гість програми.

На думку експерта, найбільш вірогідний варіант – зовнішнє втручання. Тобто, диверсія. Натомість пан Антон Геращенко наголосив на тому, що потрібні негайні перевірки. Натомість Михайло Притула каже так:

«Потрібно пошукати, кому ця аварія була вигідна».

Більше версій та думок – в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що «Північний потік – 2» можуть добудувати вже у червні.

Також ми писали й про те, що ремонт може розтягнулися на кілька тижнів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу