У Чорногорії спалахнули протести через релігію

Поділитися:

У Чорногорії 4 і 5 вересня спалахнули протести через релігію. Зокрема, через сходження на престол митрополита Сербської православної церкви Іоанікія. Відтак, наймасовіші протести проходили у місті Цетінє, де й відбувалася інтронізація.

Згідно з інформацією, Іоанікія обрали митрополитом Чорногорії наприкінці травня 2021 року, що викликало напруженість між етнічними чорногорцями та сербами. Загалом у країні проживають 45% етнічних чорногорців та 29% етнічних сербів.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, 4 вересня протестувальники намагалися завадити приїзду майбутнього митрополита. Зазначається, що мітингарі встановлювали барикади на в’їздах до міста з Подгоріци та Будви. Частина людей залишалися на барикадах цілу ніч, 5 вересня вони підпалили шини на дорозі.

Навколо монастиря, де мала відбутися інтронізація, посилили охорону. Біля будівлі зібралися протестувальники, поліція застосувала сльозогінний газ та гумові кулі. Через деякий час мітингарі відступили від площі.

Попри протести Іоанікій став митрополитом.

У 2006 році Чорногорія здобула незалежність, проте основною релігійною установою у країні залишається Сербська православна церква. Деякі громадяни вимагають утворити свою православну церкву.

Раніше ми повідомляли про масові протести проти коронавірусних обмежень у Франції. Так, загалом в країні вже відбулось понад 200 маршів. Люди вимагали скасувати обов’язкову вакцинацію, а також виступали проти запровадження COVID-перепусток.

Також ми писали про те, що машиністи пасажирських поїздів в Німеччині організували страйк у зв’язку із занадто низьким рівнем заробітної плати.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу